x

''Nästan som att spela ett annat bands låtar''

''Nästan som att spela ett annat bands låtar''

Metalbandet Cult Of Luna firar 15 år i år. 26 och 27 april gör de två spelningar på hemmaplan innan de drar vidare ut i Europa. Men, vad kan man förvänta sig av dessa två konserter och vad gör egentligen bandet direkt efter de lämnat scen? GAFFA ringde upp bandets sångare Johannes Persson. 

Hur skapar man en god konsertupplevelse?

– Jag tror att det handlar om att man gör det genomtänkt. Det behöver ju inte innebära att man kör och allt är synkroniserat koreograferat utan det handlar om att man har en väl genomtänkt idé som är väl genomrepad. Och att folk har självförtroende på scen. Man måste tänka visuellt. Jag är helt övertygad om att en bra konsertupplevelse är 70% vad som händer på scen och kanske 30% max vad som spelas. Jag kan ju se band som jag normalt sett inte tycker är bra men säga att "fan vad bra de var live!". En konsert sker med ögonen framför allt.

Vad kan publiken förvänta sig av Cult Of Lunas kommande gig?

– Någonting som kommer vara speciellt för spelningarna i Sverige är att vår förre sångare Klas Rydberg, som har varit med på de fem första skivorna, kommer vara med. Vissa låtar som vi inte kört på tolv år ska vi spela. Det är lite nu eller aldrig. Det blir ganska långa set också, närmare två timmar.

Vad förväntar ni er i gengäld av publiken?

– Ingenting. Vi är glada om det kommer folk. Jag minns i somras när vi gjorde någon spelning och så blir man fortfarande överraskad att det kommer så mycket folk. Det är helt sjukt, då spelade vi i Schweiz. Det blir knepigt för oss för de nya låtarna kan vi ju spela utan och innan utan problem, men det här blir som en helt ny grej för oss att repa in låtar som man själv skrivit för 12-15 år sedan och spela dem som om man kunde dem bättre. Det är nästan som att spela ett annat bands låtar.

Vad har ni på er rider?

– Inget sexigt. Bara tråkiga grejer. Vi borde uppdatera den. Det jag tycker framför allt med riders är att folk har så mycket på dem. Jag tror vi har haft samma rider sedan 2005 i princip. När vi spelar utomlands är det kanske märkligaste på ridern att vi har vykort som man kan skicka hem. Men jag tror vi tagit bort dem. Det värsta jag vet är band som försöker pissa in sitt territorium genom att skriva omöjliga riders. Det är väl i första hand folk som har läst lite väl mycket om 70-talet tror jag. Det ironiska med det där är att allting som är på ridern tas från gaget. Så det gäller ju att hålla ner det snarare än att hålla upp det.

Vilken känsla vill du lämna publiken med?

– Det är ju väldigt godtyckligt med känslor. Men vi lägger ju mycket tid på dynamiken i setet. Det är väl snarare att man vill att folk ska lämna spelningen och känna att det inte varit tråkigt och att det inte varit dåligt. Sedan, om man har en positiv känsla eller vad man har så är det ju bara bra.

Vad har du för känsla när du går av scen?

– Det här kommer låta jättetöntigt, men det är faktiskt helt sant från hjärtat, jag brukar känna tacksamhet över att folk står kvar och att de uppenbarligen gillar det man gör. Sedan kan det vara lite olika på olika spelningar, men just när man går av känner jag tacksamhet.

Gör ni något speciellt precis efter ett gig?

– Alla klagar på att det har gått så jävla dåligt, efter varenda spelning. Det är lite så som vi är "åh, det gick jävligt dåligt, vi missade det och det …". Det är lite av en tradition vi har.

Största konsertögonblicket senaste halvåret?

– Vi har haft så jäkla många bra spelningar. Hellfest var ju jäkligt bra. Många spelningar i USA var bra och det var ju grymt kul i och med att vi inte hade varit där på åtta år. Det var någon USA-spelning som stack ut, i Denver var det nog tror jag. Folk var så jävla peppade. Och Denver som stad är så mäktig. Vi hade jäkligt trevligt efteråt också, folk var väldigt schyssta där. Jag pratade med en man från motorcykelgänget Bikers Against Childabuse. Jag satt med honom och hans vän som såg ut som Jesse Pinkman från serien Breaking Bad.

Se Cult Of Luna på följande platser:

26 april, Scharinska/Umeå (förband: The Old Wind)

27 april, Debaser Medis/Stockholm (förband pg.lost)


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA