x

20 saker du inte visste om ''Unknown Pleasures''

20 saker du inte visste om ''Unknown Pleasures''

Det var en platta som knappast hotade giganterna på listorna, men den kom att bli en av de mest kritikerrosade, inflytelserika och älskade album som någonsin släppts. De 39 minuter som Joy Divisions debutalbum Unknown Pleasures bar på förändrade musik för alltid: en blandning av Ian Curtis fascinerande sång och texter, Bernard Sumners taggiga gitarrarbete, Peter Hooks distinkta basspel och Stephen Morris hypnotiska trummönster, alla sammanförda av det galna geni känt som producenten Martin Hannett. Trots att plattan blev en sådan succé så kanske du inte vet allt om den. Nu när den 35:e årsdagen av dess release närmar sig så har vi satt ihop en lista på 20 saker som du kanske inte känner till om Unknown Pleasures. Läs på och upptäcka något nytt:

1. Inga singlar släpptes från albumet, även om icke-albumspåret Transmission släpptes på 7" i oktober 1979, vilket fick albumförsäljningen att öka kraftigt.

2. Olika inspelningstekniker som användes av producenten Martin Hannett inkluderar: att slå sönder en flaska, någon som äter chips, baklängesgitarr, ljudet av Strawberry Studios hiss med en Leslie-högtalare inuti, en toalett och sång inspelad genom en telefon.

3. Den ursprungliga vinylpressningen av skivan innehöll spårtitlar som: This Is The Way (sida A) och Step (Sida B). Båda är hämtade från texter från Atrocity Exhibition.

4. Bandet var från början missnöjda med albumet, det kändes urvattnat jämfört med live-spelningarnas höga och tunga ljud. Men Peter Hook konstaterade senare att han kunde höra Ian Curtis texter och Bernard Sumners gitarrbitar ordentligt för första gången på grund av det utrymme som gavs till dem under inspelningen.

5. Den berömda omslagsbilden, som designades av Peter Saville och togs från Cambridge Encyclopedia of Astronomy, valdes ut av trummisen Stephen Morris.

6. Disney har vid ett tillfälle gjort en parodi på omslaget. De gjorde den till en siluett av Musse Pigg, men drog sedan snabbt tillbaka den.

7. Designanteckningar gjorda av Peter Saville visar att låtlistan ursprungligen hade Insight som det andra spåret på albumet. Låten flyttades senare till spår 4.

8. Enligt Tony Wilson, kostade albumet 18 000 £ att göra.

9. Bandet spelade in ytterligare sex låtar under Unknown Pleasures-inspelningen. De var: Auto-Suggestion, From Safety To Where...?, Exercise One, The Only Mistake, Walked In Line och The Kill. De fyra sistnämnda skulle alla senare dyka upp på Still.

10. A- och B- sidorna av skivorna hade undertiteln Outside och Inside.

11. Martin Hannett beskrev bandet som "en gåva till en producent, eftersom de inte har en aning om något. De ville inte argumentera". Han använde klar ljudseparation inte bara för enskilda instrument, men även för enskilda delar av trumsetet, så att de kunde påverkas på olika sätt.

12. Skivans inre konvolut innehöll ett berömt fotografi med titeln Hand Through A Doorway, taget av Ralph Gibson. Men Peter Saville var från början inte medveten om att fotografiet redan var känt.

13. Den ursprungliga fabriksutgåvan i USA hade på B-sidan spårnotationen I've Been Looking For A Guide, som är en variant på en text tagen från Disorder.

14. Tidningen Q placerade albumet på plats 19 i sin lista över de 100 bästa brittiska albumen, medan NME rankade det nummer 43 i sin lista över de största albumen genom tiderna.

15. Andra senare brittiska pressningar av albumet hade olika spåranteckningar, bland dem ord som A Porky Prime Cut eller Town House.

16. Martin Hannett har sagt att bandet fick slut på tid i studion och att det skulle ha låtit något annorlunda om de hade haft mer tid att arbeta med det.

17. I en tidig inspelning av Shadowplay, från tiden då bandet hette Warszawa, går den första raden "To the centre of the city where all roads meet looking for you". I senare inspelningar har ordet "Looking" ersatts med "Waiting". 

18. Gitarriffet från She's Lost Control har samplats av 808 State på deras singel Contrique från 1993.

19. The Killers gjorde en cover av Shadowplay för filmen Control – den blev också en livefavorit under bandets Sams Town Tour 2006-2007. Bernard Sumner anslöt sig till bandet på två separata spelningar under 2013 för att framföra låten med dem.

20. Under live-versioner av She's Lost Control kunde Curtis ses spela på en keyboard under outrot. Det var för övrigt en av få gånger Ian Curtis tog sig an ett instrument i livesammanhang.

Källa: Shortlist.com


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA