x

Hör de 13 bästa låtarna om alkohol

Hör de 13 bästa låtarna om alkohol

Alkohol har haft en intim relation med konsten under åren. Framför allt är det en integrerad del av musik, på gott och ont – och utanför leden av fåniga snapsvisor, har massor av låtskrivare undersökt den skadliga karaktären av demondrycken genom åren. Så, här är ett urval av sånger som handlar om att bli stupfull.

Tom Waits — Tom Traubert's Blues (Four Sheets To The Wind In Copenhagen)

Ingen gör romantiskt förbrukad bättre än Tom Waits, och om det finns en låt som har en bättre anspelning på den sortens melankoli som alkohol medför, att vandra ensamma utländska gator med en flaska i handen när regnet kommer ner, så skulle jag gärna vilja höra den. Dessutom blir det extra poäng för refererandet till Waltzing Matilda.

Doktor Kosmos – Alkoholen

Alkoholen kommer kommer! Alkoholen kommer nuuu! Vi har alla en Eva inom oss när alkoholen kommer fram.

The Stooges — 1970

Av allt att döma var Fun House en speciell plats, speciellt om att göra abstrakt konst genom att spruta blod ur sprutor på väggen var din grej. Den här låten fångar den känsla av desperat hedonism som måste ha funnits runt platsen, en anspelning på den känsla du får när festen har pågått i flera dagar och du egentligen inte vill att det ska fortsätta, men du vill heller inte att den ska ta slut. När Iggy insisterar att "jag känner mig okej" om och om igen, låter han allt annat än just okej.

Snoop Doggy Dogg — Gin And Juice

Om du inte supit dig full till denna låt åtminstone en gång, har du inte levt. (Och då gillar jag inte ens gin.)

The Doors — Roadhouse Blues

Jim Morrison var av allt att döma en ganska obehaglig alkoholist, vilket gör det hela alltför trovärdigt att han verkligen går upp på morgonen och tar sig en öl. Ändå är detta en utmärkt hyllning till flerdagsfyllan. Liksom 1970 är dess hedonism av ett svagt desperat slag. Att köra själv vidare in i natten eftersom alternativet är för hemskt att begrunda.

Thin Lizzy – Whiskey In The Jar

Hemmafester blir alltid bäst. Massa sprit, billigare än ute. Drick tills du däckar för du behöver inte gå hem!

Elliott Smith — Between The Bars

Och på tal om alkoholism, finns det en bättre metafor än den kring vilken den här låten är byggd? Den "mellan gallret" dubbelmening som avser att se en älskare under en av de flyktiga ögonblick när du är nykter, men också anspelar på idén om missbruk som ett fängelse – vilket naturligtvis det är. Åh, Elliott.

Oasis — Cigarettes And Alcohol

Ok, det verkar nog som ett dåligt skämt nu, men det var en kort period, omkring 1994, när Oasis kändes som en viktig kraft i musiken. Detta var deras finaste ögonblick, en anspelning på den typ av hedonism som kommer till stånd eftersom det inte finns något bättre att göra: "Is it worth the aggravation to find a job when there's nothing worth working for?/ It's a crazy situation/ But all I need are cigarettes and alcohol.". (Och kokain för den delen).

Kendrick Lamar — Swimming Pools (Drank)

Ett bokstavligt samtal mellan Lamar och hans samvete, med en hel hög av grupptryck som grädde på moset. Om du jämför mängden alkohol du konsumerar med en pool är det nog dags att erkänna att du har ett problem.

Screamin' Jay Hawkins — I Put A Spell On You

Den handlar inte om att bli full egentligen men är ändå värd ett omnämnande för det enkla faktum att Screamin 'Jay var, så att säga, shitfaced när han spelade in den. Enligt honom själv tog en av skivbolagets anställda in "revben och kyckling och fick alla berusade, och vi kom ut med denna konstiga versionen. Jag minns inte ens att vi gjorde plattan. Förut var jag bara en vanlig bluessångare. Jag var bara Jay Hawkins. Allt bara föll på plats på något vis. Jag fick veta att jag kunde göra mer än att förstöra en låt och skrika den till döds".

Kanye West — Hold My Liquor

West har varit någorlunda öppen om sin täta relation med alkohol under åren ("What's worse, the pain or the hangover?" Den senare, tyvärr). Denna Yeezus-högpunkt återger hur det är att falla av vagnen med en duns, och sedan ta en oklok bilresa till sin ex-flickväns hus, med resultat som både är tragiska och komiska. "When I parked my Range Rover/ Slightly scratched your Corolla/ OK, I smashed your Corolla" och slutligen bara rent tragiskt "Shit's all over the place … I wanna phone home".

The Dead Kennedys — Too Drunk To Fuck

Se, det händer faktiskt.

The Kristet Utseende – Bärs Som Bärs

En kall öl i solen. Om det nu var så att jag gillade öl så skulle jag nog ligga i gräset och njuta av en kall bärs vid arbetsdagens slut. Sing halleluja bärs som bärs!

Källa: Reading-story.com


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA