x

Här är Jocke Bergs bästa textrader

Här är Jocke Bergs bästa textrader

För Victor Strömgren är Kent inte bara ett band, utan en livsstil. Sedan en bra tid tillbaka har han varit helt fast i gruppen och det som en gång i tiden fick honom frälst var Jocke Bergs förmåga att formulera sig.

Hur tycker du att Jocke Bergs texter har förändrats genom åren?

– Jag tycker nog att Jockes texter har blivit vuxnare med tiden. Jämför man exempelvis Du & Jag Döden med Jag Är Inte Rädd För Mörkret så är texterna på den sistnämnda mer vuxna medan de på Du & Jag Döden är mer gymnasieångest. Kärnan i Jockes texter har dock förblivit desamma i mitt tycke, och det vill säga att de är observationer av Sverige, det svenska samhället och vardagen.

Vad är det som gör att du fastnar för dem?

– Det är nog att de är applicerbara på de flesta fält. Jag och min kompis satt nyligen och använde oss av Jockes texter i en diskussion om den nu pågående Ukrainakrisen (då var krisen dock i huvudsak begränsad till Krimhalvön) och vi hittade passande rader som:

"Ur en klar himmel faller bomben ner
Vi ligger tysta i en krater, ler
När vi ser vår samtid brinna ner"
(Ansgar & Evelyne)

eller

"En annan tid i samma land
Samma gamla rädslor, andra namn
Från kalla krig till varma vintrar, svarta hål"
(Våga Vara Rädd)

Med andra ord så är herr Bergs texter väldigt deskriptiva och öppna för tolkning i stunden. Det tror jag ger dem en längre livstid och relevans, och de kan nyttjas både utifrån personliga perspektiv men även på andra sätt, som till exempel storpolitiskt, som nämnt ovan. Det gör att alla kan ge dem sin egen tolkning.

Vilka rader anser du är hans bästa?

– Det är givetvis en väldigt svårbesvarad fråga, men om jag ska välja topp tre så blir det nog följande:

"Om du var ett krig
Var jag väl terrorbalansen"
(Månadens Erbjudande, The Hjärta Och Smärta EP)

– En rad som i min mening är svårförklarad på något annat sätt. Förstår man innebörden av orden "krig" och "terrorbalans" så förstår man här hela meningen med texten. Jag som dels jobbar deltid i Försvarsmakten och dels studerar militärhistoria/säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan är givetvis extra mjuk för denna typ av liknelser. Men det här är helt enkelt Jockes briljantaste beskrivning av en känsla/situation, och jag tror inte man kan beskriva det tydligare. Hela texten är briljant.

"Hur kan du vara så säker på ditt svar?
Hur kan du vara så iskall, ren & klar
När det finns platser i Vintergatan kvar
Som vi aldrig får se?"

(Elever, B-sidor 95-00)

– En underbar beskrivning av livet och hur liten del av allting vi egentligen är. Hur obetydliga vi egentligen är. Raden andas å ena sidan depression och ångest, men samtidigt hopp och en känsla av att fortsätta. I slutändan handlar våra liv, i min mening, enbart om vad vi lyckas skapa och göra med dem. Antingen glöms man bort, eller så koms man ihåg. Och hur detta sker är resultatet av ens handlingar i livet, såväl onda som goda. I slutändan så är det kanske allt som räknas? Har på äldre dagar även fått upp ögonen för de moraliska diskussionerna i superhjältegenren, framför allt inom mytoser som Batman, Stålmannen och Captain America där just denna frågeställning är avgörande, möjligtvis som ett resultat av denna text.

"Och jag är drog med dig i mitt fall
Och sen gled jag bara undan
Så förlåt, förlåt för allt
För min förbannade kluvna tunga
Jag har ett foto någonstans
Där vi är drottningar och kungar
Nu ligger bilder överallt
där gamla ansikten är unga
Och jag har letat som besatt
efter känslor som är försvunna
Och det har varit en lång, lång natt
men jag är glad att mina tårar
är behärskade och lugna"
(Ensammast I Sverige, Tillbaka Till Samtiden)

– Den här versen är svår att beskriva varför den är så perfekt. Men det här är en perfekt kombination av hur Jocke sjunger orden, ordval och meningsbyggnad. Här beskriver Jocke, i min mening, en form av ångest som man upplever när man tittar tillbaka och filosoferar över de som man sårat och vänner man förlorat. Ja, som sagt, svårbeskriven och tolkningar görs nog bäst av individer i slutändan.

Imorgon, 30 april, släpps Kents nya album Tigerdrottningen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA