x

''Jag proppade i mig alkohol och droger''

''Jag proppade i mig alkohol och droger''

Vi ringde den karismatiske Matt Skiba samtidigt som han var i farten att packa inför den nu pågående Europaturnén. Gothpunkarens uttryckta glädje inför det kommande Sverigebesöket kunde kopplas till den senaste plattan – som varit ett sätt för honom att pussla ihop ett liv i spillror.

Hej Matt. Hur är läget?

– Det är alldeles utmärkt – jag ser verkligen fram emot att komma till Sverige!

Det gör vi också!

– Om jag inte misstar mig så har vi aldrig tidigare spelat i Sverige.

Jag är högst osäker.

– Men jag har för mig att vi har spelat på en festival i en ishockeyarena för länge sedan ... Äh ... Du får ursäkta, men jag har ett så dåligt minne. Förut brukade jag dricka riktigt mycket alkohol, till den grad att jag blandade ihop städer, men aldrig så att jag glömde en spelning. Nuförtiden brukar jag alltid se till att jag har allt under kontroll, så det kommer inte att hända igen.

Hur har det gångna året varit? Ni har promotat ert album My Shame Is True, som kom ut i april 2013.

– Det har varit fantastiskt. När vi har släppt våra tidigare album har vi märkt att våra fans, precis som med andra bands anhängare, kommer till våra konserter främst för att höra de klassiska låtarna. Men med My Shame Is True har vi märkt att vårt nya material går hem minst lika bra som det gamla. Konserterna har dessutom blivit större och bättre, så det gångna året har varit överraskande bra för Alkaline Trio.

Du har i tidigare intervjuer berättat att när du skrev albumet befann dig i ett mörkt sinnesstillstånd.

– Jag gick samtidigt igenom en otroligt påfrestande skilsmässa med min fru, en skilsmässa som jag för övrigt hanterade otroligt dåligt. Jag proppade under tiden i mig stora mängder alkohol och droger, så jag var aldrig riktigt närvarande.

Nu när vi talas vid låter det på din röst som att du mår avsevärt mycket bättre. Har låtskrivandet varit den renande process som du kanske hade förväntat dig?

– Nu när det är över kan jag se tillbaka på den tiden som mödosam, men definitivt som en slags renande process. Jag har idag en betydligt bättre syn på livet där jag tar bättre hand om mig själv och lägger all min kärlek i bandet.

Efter 18 år tillsammans låter det som ett piggt och alert Alkaline Trio som kommer till Sverige i maj. Vad kan era fans i Malmö, Göteborg och Stockholm förvänta sig av era konserter?

– Vi har mycket att tacka Sverige för genom åren, så det kommer bli en fartfylld fest. Jag har dessutom vandrat, boxats och cyklat mycket den senaste tiden, så jag ser särskilt bra ut i dessa dagar, damerna får se upp!

Visste du att ni besöker Sverige samtidigt som era vänner i NOFX?

– Skojar du med mig?!

När ni spelar i Göteborg den elfte maj, spelar de i Stockholm.

– Det här är ju helt hysteriskt! Mike (Burnett) är en av mina bästa vänner. Jag pratade med honom igår, och varken han eller jag visste nog att våra respektive band skulle befinna oss i Sverige samtidigt.

Finns det en chans att se Alkaline Trio och NOFX dela samma scen när ni kommer hit?

– Så fort vi lägger på här kommer att jag att ringa Mike och se över möjligheterna vad gäller den saken. Förhoppningsvis har vi en ledig dag så att vi åtminstone kan träffas.

Här ser du Alkaline Trio:

10 maj - Malmö, KB 

11 maj - Göteborg, Pustervik 

13 maj - Stockholm, Debaser Medis 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA