x

Kompromisslös musik byggd på kompromisser

Kompromisslös musik byggd på kompromisser

I Solna ligger Black Sheep; en skyddande oas för de ungdomar som vill utöva en alternativ kulturyttring än vad gängse ungdomsgårdar erbjuder. Det är i detta musikhus L'obscurité tar avstamp från med sin kompromisslösa musik. Rickard Folke var ett stort fan av Tess Törners tidigare band Kamikatze och på en efterfest i Tranås uppstod tycke mellan dem.

– Rickard var lite jobbig i början, skrattar Tess och förklarar att hon snabbt såg andra sidor hos honom så fort de började göra musik ihop. I synnerhet hans musikaliska begåvning.

Med rockbandet Lost Sounds som gemensam musikalisk grund, släppte L'obscurité fyra låtar på kassett som sålde slut direkt. Duon insåg dock att musiken skulle låta skitigare och råare om de ersatte de programmerade trummorna med en riktig musiker. Sagt och gjort, Fredrik Berglund (The Scrags) spelar så ofta han kan med bandet.

– Ibland har inte Fredrik kunnat spela och då har vi beslutat att köra som duo. Vi vill inte tappa spelningar utan promota oss så mycket som möjligt. Soundet blir synthigare men många har sagt att de gillar både och, förklarar Tess.

Mycket i bandet handlar om att göra det mesta själva, åtminstone fram tills dess att något skivbolag öppnar upp ögonen för svenskarna. Musiken tar form i Rickards etta och utkast mejlas över till Tess. Hon agerar regissör och testar egna grejer. Synpunkterna kan vara hårda men är alltid ärliga. Till slut handlar det om att kompromissa och ta tillvara på varandras synpunkter för att nå sitt kreativa mål tillsammans.

– När man gör nåt själv är det lätt att stänga in sig i sitt lilla hörn och fäktas, säger Rickard.

I samband med att sjuan Are You With Us? släpptes, ville bandet trycka nya T-shirts. De letade efter en design som American Apparel hade, men beslutade att inte använda sig av dem på grund av deras sexistiska marknadsföring. Musikerna har även tackat nej till spelställen som tidigare bokat nazistiska band.

– Man kan inte vara anti allting, man måste vara öppen också, säger Rickard och förklarar att de inte skulle tacka nej till en spelning bara för att det serveras kött.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA