x

Hör månadens bästa låtar

Hör månadens bästa låtar

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify eller Wimp (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

Whitney – Dante

Det har gått lite mer än tre år sedan Herr Kinnunen solodebuterade med en utomordentligt fin version av den gamla soulballaden Next To You. Sedan blev det helt tyst, och ingen vet väl egentligen varför. Det vi däremot vet är att han är tillbaka med en kärleksfull hyllning till den svunna rösten i Whitney Houston. En alldeles varm, soulig och smakfullt autotunad historia som man bara vill höra om och om igen.

Underhåll Oss – Love Antell

För att använda ett slitet uttryck så skulle man kunna säga att denne Florence Valentin-sångare har många strängar på sin lyra. Singel, kommande soloalbum och så ska han ju vara med i det här programmet på TV där kända artister tolkar varandras låtar, dricker vin, äter och gråter. Detta utmärkta nummer blandar elektronisk beat med popgitarrer och en stor portion Thåströmsk sång.

Vista – iamamiwhoami

Jonna Lees musikaliska skapelser ska helst avnjutas tillsammans med sina respektive rörliga bilder. Samtidigt, märker man när man lyssnar utan att titta, målar musiken i sig själv upp bilder bakom ögonlocken. Drömska sådana. Så kolla in videon här nere, eller bara lyssna och visualisera saker som klarblå is, vågor och brinnande solnedgångar. Den lugnande effekten blir densamma.

Love Never Felt So Good – Michael Jackson

Jodå, The King Of Pop är fortsatt produktiv även efter sin död ... typ. Det här är en gammal dänga som först spelades in 1983, men som alltså släpps först nu tillsammans med det kommande albumet Xscape. I sin nya moderna, discodoftande förpackning för den tankarna till den glittrande tiden kring Off The Wall-skivan, och det är sannerligen en tidsresa man längtat efter.

Paris – Little Dragon

Det är oklart hur, men den här Göteborgskvintetten håller sig ständigt modern utan några till synes större ansträngningar. Eller så är det bara så att deras säregna melodiösa elektroniska pop aldrig faller ur tiden. Album nummer fyra är smockfullt med ömsom uppkäftiga ömsom lågmälda nummer med varierande BPM-tal. Den här pärlan bryter på franska och tillhör de förstnämnda.Mirage – Kent

Det pratas en del från fan-håll att man saknar bandets klassiska popgitarrer som en gång dominerade soundet. Och visst, Isola kommer aldrig åter, men det känns som det är dags att släppa det och inse att det är så här Kent vill låta nu. Dystopiskt elektroniska. De älskar ju trots allt Depeche Mode. Och sett i det ljuset så är nog det här det bästa Eskilstuna-pöjkarna har släppt ifrån sig sedan ... Du & Jag Döden?

Heartbreakfree – Ji Nilsson

Det är väldigt svårt att inte älska denna blåhåriga mirakelsångerska till bitar, och varför ens försöka låta bli när hon fortsätter leverera låtar av den här kvaliteten. Den som minns den magiska duetten med Marlene från kvinnodagen tidigare i år kan relatera vänskapstemat där med Spice Girls-referensen "Friendship never ends" i den här. R&B-doftande pop av världsklass, så grymt.Do It Again – Robyn & Röyksopp

Ahh, man kan väl säga som så vi längtar en aning till sommarens sista månad då vi ska få se detta närmast perfekta musikaliska samarbete live and direct. Tills dess får vi nöja oss med detta monster till dansgolvsvältare tagen från minialbumet med samma namn. "Wait for the build up, and then let's do it again" lyder texten och lita på att vi följer det budskapet.

Moving On – James

Frågan är hur många som kommer ihåg dessa britpop-pionjärer som harvade sig igenom 80-talet för att slå igenom ordentligt i början av 90-talet med låtar som Sit Down och Come Home. Vi glömmer dem i alla fall aldrig, och tur är väl det för vem hade trott att de skulle dyka upp 2014 med en sån här popdänga. Sångaren Tim Booths är röst lika len och vacker som då och arrangemangen lika så. Som om tiden stått stilla.

Problem – Ariana Grande feat. Iggy Azalea

Rrrr, den här kombon är smått episk, och skulle antagligen vara det även utan både den snaskiga sax-loopen, och det astunga beatet. För när Grandes lite mer sammetslena men ändå kaxiga stämma möter Igzs stenhårda rap så uppstår – yup, magi. Det är bara att gratulera oss alla och hoppas att framtiden bär på flera samarbeten dem emellan.

 

Be The Lights feat. Name The Pet – Boeoes Kaelstigen

Bandnamnet består av efternamnen (typ) på två svenska herrar vid namn Tor och Leo som vanligtvis rör sig rätt mycket i minimal-technoland där ljudlandskapen är ungefär lika gästvänliga som The Zone i filmen Stalker, det vill säga inte alls. När Hanna Brandén aka Name The Pet gästar är det helt annorlunda. Alldeles varmt och fluffigt faktiskt, lite mer kommersiellt och med pumpande synthdrivet beat.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify eller Wimp (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA