x

''Jag vet inte vem Håkan Hellström är''

''Jag vet inte vem Håkan Hellström är''

Lerumfödde Erik Eldenius flyttade till USA för 17 år sedan för att livnära sig på musiken. Väl på plats började han så småningom jobba med den framgångsrike producenten Keith Forsey, som bland annat producerade Billy Idols självbetitlade debutalbum. Och på den vägen är det. De blev bra vänner och fick ett väldigt bra arbetsförhållande. Forsey anlitade Eldenius som trummis, vilket i sin tur ledde till en och annan inspelning med Billy Idol. När bandet sedan var i behov av en trummis var det inte mycket snack om saken: Erik Eldenius tog sig en officiell plats i Billy Idols band.

Billy Idol släpper nytt album i höst, och trots Eriks plats i bandet kan vi inte höra honom bakom trummorna den här gången.

– Jag spelar inte på nya skivan. Han som producerade allt var tvungen att vara kvar i England, så han spelade in allt där. Det är ju lite ironiskt med tanke på allt jag har spelat in med Billy innan jag blev officiell medlem i bandet. Men det är ingen fara. Sådant händer varje dag.

Men du kommer att vara med under hela turnén?
– Jajjemän, det är fullt upp nu.

Finns det någon specifik höjdpunkt under den här turnén?
– Sweden Rock kommer nog att toppa turnén. Jag ser mycket fram emot spelningarna i Rom och Wien också. Men vi spelar i lite speciella länder den här gången. Serbien, Tjeckien och Slovakien. De udda länderna kan vara de bästa. Folk blir helt galna där. Vi ska spela i bland annat Los Angeles, New York och Miami senare i år och det är väldigt roliga städer också. Men publiken är inte alltid den bästa där. Los Angeles är ett av de bästa ställena att spela på men publiken kan vara lite uppnosiga. Man kan komma till den konstigaste staden och ändå blir det helt otroligt, så det kan variera mycket.

Hur känns det att inta Sweden Rock och, för din del, nästan hemmaplan?
– Det ska bli väldigt roligt. Europaturnén börjar hemma i Sverige och bara det är ju lite speciellt. Jag ska smita hem till Lerum först. Sedan spelar vi på Sweden Rock vid åtta den 7 juni och kommer inte ha så mycket tid varken innan eller efter, då vi åker till Rom tidigt dagen efter. Men det ska bli kul att få ögonen på lite andra svenska band också. Det är inte lätt att i Sverige komma till de där riktigt stora scenerna eller arenorna. En väldigt svår bransch och för mig har det handlat mycket om rätt plats vid rätt tidpunkt.

Ja, svårt är det ju. Om man inte heter Håkan Hellström …
– Det vet jag inte vem det är.

Jaså? Han ska köra inför ett näst intill slutsålt Ullevi.
– Åh, där ser man. Ja, jag har ju inte bott i Sverige på 17 år så jag har ingen koll alls på vad som händer där egentligen.

Ni spelar ju både på festivaler och arenor inom snar framtid. Är det någon skillnad på upplevelserna i sig?
– Vi spelar på 90% sommarfestivaler den närmsta tiden. Det är stor skillnad än på arenor. Oftast är det ju väldigt mycket mer folk, men samtidigt är det mer intimt på mindre ställen. Man kan känna energin från folket. Få ögonkontakt till och med.

Har du något alldeles speciellt konsertminne där du har varit i publiken?
– Jag var elva år gammal och såg Michael Jackson under hans Bad-turné. Det var den första spelningen jag var på någonsin. På Eriksberg. Det var magiskt.

Har du något drömställe att spela på?
– Jag får nog säga Madison Square Garden på den. Det känns som ett klassiskt konsertställe.

Hur ser framtiden ut med Billy Idol? Europa nu, skiva till hösten, och sedan då?
– Vi har ju först och främst alla spelningar nu i sommar. Sedan kör vi en USA-turné till hösten i samband med att nya skivan släpps. Och nästa år kör vi världen runt. Sydamerika och Australien och allt det där också. Det ser jag väldigt mycket fram emot. Det är ju nästan tio år sedan han släppte nytt nu så det här blir enormt. Och så fort jag får tid över så kommer jag att fortsätta livet som studiomusiker. Producera skivor och trummor helt enkelt. Sedan finns det inte så mycket tid till annat.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA