x

Hör månadens bästa låtar

Hör månadens bästa låtar

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify eller Wimp (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

Michelle – 1987

Förra året släppte Victor Holmberg låten Ocean, till vår och många andras förtjusning. Om hans alias är detsamma som födelsedatumet eller inte är oklart. Ett mycket bra referensår är det hur som helst, då bland annat Michael Jackson släppte sitt monumentala album Bad. Men strunt i det. Det här är en jättefin, drömsk och lite R&B:ig historia som handlar om en tjej som heter Michelle (japp).

On My Own In Hua Hin – TĀLĀ

TĀLĀ betyder guld på persiska, palmträd på sanskrit och är en indisk term för rytm. Visualisera de tre och en mental bild av vilket landskap denna brittiska sångerska och producent befinner sig i framträder. Elektronisk kontemporär pop med tydliga 90-talsreferenser och en doft av mellanöstern, skulle man kunna kalla det. Missa inte fenomenala EP:n The Duchess där bland annat den här låten figurerar.

Courtesy Lafs – Kendal Johansson

Den med bra minne kommer ihåg att denne CEO-producent gjorde en makalös cover på Big Stars Blue Moon för några år sedan. En ödslig gåshudsframkallande sådan. När han nu återkommer så är det inte så särskilt ljuvt och melodiskt alls utan snarare kaosartat och svårlyssnat. Ett sammelsurium av ravehets, Elizabeth Fraser, midifiol och konstiga ljud. Men det är väldigt svårt att sluta lyssna.

Pitbull Terrier – Die Antwoord

Ninja, Yolandi och producenten DJ Hi-Tek fortsätter att göra saker de är bra på. Det vill säga tematiskt provocerande och bastunga trance-liknande alster som maxar alla kanaler. Den här gången låter de sig inspireras rätt så ordentligt av en låt i soundtracket till Emir Kusturicas kultklassiker Svart Katt, Vit Katt. Missa inte heller den roliga videon.

Tommy Tycker Om Mig – Markus Krunegård

Enligt egen utsago gick allas vår gamla Laakso-sångare in i väggen för en tid sedan. Kom fram till att han inte behöver tacka ja till precis allt, varje spelning och samarbete. Sedan dess har han revitaliserats och släppt Rastlöst Blod, en pigg skiva där bland annat den här låten står ut. Inte i första hand för att den delar namn med Carolas hit, utan för att den låter som en Alphaville-låt från 1984.

Burns – Alice Boman

Hennes texter om avslut och krossad kärlek är som ett knivhugg i magen för alla som någonsin upplevt verklig saknad. Den viskande sången och de ödsliga arrangemangen osar också de av ren och skär smärta. Men det finns en värme mitt bland textrader som "It burns, now you're gone, I am done" som man kan ta vara på och göra till sina. Kanske finna någon slags tröst ihop med.

Svär På Min Mamma – Silvana Imam

Vi funderar ibland på om det här är damen som single-handedly kommer att rädda svensk rap från sitt eget förfall. Troligen är det så. Måste bli så. Rädda den från slitna klichéer, förlegade uttryck och könsroller från 50-talet. Det behövs. Om det bara hade varit budskapet som fanns där hade det kanske blivit svårt, men hela Silvana Imams existens och uttryck är så jävla tungt, dansant och rakt igenom awesome att ingen ens kan försöka värja sig.

Doppelganger – The Antlers

Det här sorgsna Brooklyn-bandet är inte för alla. Det är väl bara att konstatera. Och de har inte blivit mer lättlyssnade genom åren. Kanske främst uppmärksammade för albumet Hospice och vackra Kettering från 2009. På den tiden fanns det tydliga crescendon och refränger i musiken, något som ersatts av 5-7 minuter långa sagor fyllda med melankoli, blåsintrument och sensuella gitarrer. Det låter svårt, men ge det tid och du skall belönas.

All White Everything – JJ

Framåt sensommaren är Elin Kastlander och Joakim Benon tillbaka med album nummer tre vid namn jj no° 5. Tills dess får vi hålla tillgodo med detta utmärkta stycke musik som är precis så drömsk och fin som vi lärt oss att duon alltid är. Den här gången är allting vitt, konvolut som text; "All white everything from my face 'till my wedding. All white everything from my nose to my sense". Man kan ju spekulera i vad det betyder men jösses vad bra det är.Let Me Down Gently – La Roux

Remixare och producenter världen över unite once again please.
Det är nämligen svårt att räkna den mängd grymma remixer som den här brittiska electroduon genererade med sitt förra album. En enkel sökning på låtar som Bulletproof och Quicksand så har man material till ett helt DJ-set. Inte för att ta något ifrån duons originalversioner, tvärtom är ju grundmaterialet själva nyckeln. Och denna nya singel är inget undantag.

Lyft Och Försvinn – Jonas Lundqvist

Tillsammans med Jocke Åhlund har den gamla Bad Cash-trummisen spelat in den här perfekta sommarpoplåten. Rak, enkel och behagligt skramlig svensk indiepop som handlar om att gå vidare från saker som kanske inte var så bra ändå. Om att så sakteliga börja brinna igen. Ett budskap som de flesta kan ta med sig, och om inte annat dansa till i soluppgången med vinglas i hand.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify eller Wimp (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA