x

''Det var inte vad vi hade förväntat oss''

''Det var inte vad vi hade förväntat oss''

Vi ringde upp basisten och vokalisten Mikael Persson i det svenska punkbandet Venerea för att ta temperaturen inför det nalkande gigget på Falkenbergs Rockfest. På köpet fick vi en anekdot från gruppens larger than life-upplevelse i München under 90-talets punkhysteri. 

Ni skrev inför gigget i Falkenberg förra året att det kommer dröja länge innan ni spelar igen. Mindre än ett år senare är ni nu tillbaka i er hemstad.

– Haha, ja. Det var en skitkul spelning. Sen var det extra roligt att vi blev inbjudna att lira på en festival den här gången. Vi spelar nämligen inte särskilt ofta på hemmaplan nu för tiden.

Har ni någon förklaring till varför det är så?

­– Sverige blir glesbefolkat ju längre uppåt i landet man kommer. På så vis blir klubbarna färre, och avstånden längre. 

Hur ser möjligheterna ut att spela utanför Sverige?

– Utomlands kan vi utan problem genomföra en mindre turné med tio stopp. Vi brukar ta några svängar runt Europa om året, en vecka eller två åt gången. Alltid kul. Ryssland och Japan var också toppen.

Hur har ni lyckats hålla motivationen uppe inom bandet ända tills idag? Ni har ju trots allt hållit på i över 20 år.

– Jag tror det beror på att vi idag ligger på en lagom nivå. Vi har inte för avsikt att ta över världen på samma sätt, som i början på 90-talet, när vi ville leva som heltidsmusiker. Men framför allt är det inspirationen som är motivationen. Att skriva bättre och bättre låtar och ha kul ihop räcker som motivation, både 1991 och 2014.

Berätta om ert enskilt bästa minne från 90-talets punkhysteri.

– Det var under vår första Europaturné i München, 1997. När vi kom fram till en stor skivaffär (World Of Music) upptäckte vi att de hade flera lyssningsstationer där de spelade vår senaste skiva – Both Ends Burning. Och en hel drös planscher hade de på oss dessutom. Samma dag spelade vi inför hundra personer. Stället var utsålt. Det var inte vad vi hade förväntat oss innan vi åkte ner. Innan dess hade vi spelat på mindre pubar och sålt de flesta skivorna via import. Men nu kändes det som att vi till slut fick ett kvitto på allt vi hade gjort.  

Och nu är ni på gång med en ny skiva. Igen.

– Det stämmer.

När kommer plattan att släppas?

– Vi har ägnat det gångna året åt att skriva nytt material, så vi vet inte riktigt. Men vi har spelat in två låtar till en splitsingel tillsammans med holländska Smash The Statues som kommer någon gång i augusti-september.

Vad kan publiken förvänta sig av Venerea under ert nalkande framträdande?

Det är som sagt på hemmaplan, och det kommer en massa bekanta ansikten. Vi kommer att bjuda på mycket gott från hela vår låtkatalog.

Här ser du Venerea:

26 juli – Falkenbergs Rockfest


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA