x

''Jag kan fixa en hel jävla festival med bara mina polare''

''Jag kan fixa en hel jävla festival med bara mina polare''

Efter fjolårets publiksuccé, med drygt 4 000 fler betalande än året innan, ökar Storsjöyran i Östersund nu antalet festivaldagar från två till tre. Av de tongivande festivalarrangörerna i Sverige är Andrea den enda kvinnliga bokaren. Enligt organisationen Jämställd Festival var 76 procent av alla festivalakter förra året mansdominerande. I år verkar det bli 74 procent – en knapp förändring.

– Jag tror att det ligger gamla strukturer och normer i grunden. Det handlar inte om att det ska vara 50 procent kvinnor och 50 procent män. Men hälften av vår publik är kvinnor och det ska man ha i åtanke. En festival speglar året som gått. Det handlar om aktualitet. Vilka som har fått ett namn, turnéer, albumsläpp och så vidare. Men det handlar också mycket om vad det är för festival man går på. Storsjöyran står för mångfald och öppenhet och det behöver vara representerat, säger huvudbokaren Andrea Wiktorsson till GAFFA.

En av de kvinnliga akterna på Storsjöyran i år är AK von Malmborg. Även hon reagerar på ojämställdheterna bland festivalerna.

– Det är märkligt, för det finns så himla många begåvade kvinnliga akter. Jag skulle kunna sätta upp en hel jävla festival med bara mina polare. Men jag är mest bara förvånad. Jämställdhetsfrågan ligger ju i luften hela tiden.

Hur skulle du tänka och gå till väga om du fick i uppdrag att arrangera en festival?

– Man skulle kunna göra coola specialarrangemang. Det är ju många, i alla fall bland mina vänner, som spelar i varandras band och sådär. Jag skulle nog bara köra på en stor jävla personalfest. Och så skulle man kunna göra något med konsten, som annars ofta kommer i skymundan.

Ja, det här med konst är något som von Malmborg definitivt förstår sig på. Förutom sin spelning på Yran på lördag kommer hon även att stå för ett vernissage på Lars Bolin Gallery redan imorgon. En del av utställningen, som äger rum mellan 15-20, består av det figurativa måleriet.

– Jag har gjort porträtt av musiker som har varit i min omgivning de senaste åren. Ane Brun, Jennie Abrahamson, Jenny Wilson … Jag har målat Jennie Abrahamson som katt. Det handlar mycket om teknik och kreativitet.

Men, har du hållit på med konsten länge?

– Min formella utbildning är ju konstnär. Jag har gått konsthögskola på både Central Saint Martins i London och Pratt Institute i New York. Men jag kom väl ut som konstnär för ett år sedan. Det var först då jag verkligen vågade stå för det. Jag tänkte att "I'm too old for this shit, så nu kör vi".

Hösten ser ut att bli fullbokad för AK von Malmborg. Turnerandet fortsätter ett tag till, och förutom det finns även en del utställningar och föreläsningar inplanerade. Lyckligtvis ligger även inspelning av nya grejer på agendan snart framöver.

– Det ska inte gå fyra år och 17 depressioner till jag släpper nytt material.

Storsjöyran pågår mellan den 31 juli och 2 augusti. Förutom AK von Malmborg spelar även bland andra The Prodigy, Veronica Maggio, Icona Pop, Laleh och Melissa Horn. 

För full festivalkoll spana in vår FESTIVALGUIDE som uppdateras kontinuerligt.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA