x

''Jag gillar idén av rost. Förruttnelse liksom''

''Jag gillar idén av rost. Förruttnelse liksom''

Hozier heter egentligen Andrew Hozier-Byrne och är inte mer än 24 år gammal. Förra året släppte han hitlåten Take Me To Church som snabbt slog stort på diverse musikmedier. År 2014 är han superaktuell med både en nysläppt EP i bagaget (From Eden) och ett debutalbum på G med releasedatum i september.

Hur länge har du jobbat med att få fram debutplattan?
– Några från låtarna på mina två EP:s är med på albumet också, så de har ju varit klara. Men sedan har jag skrivit relativt frekvent i studion eller på vinden. Alla låtar är skrivna under det senaste året i alla fall.

Vad handlar den om?
– Den handlar om mycket. Att älska och bli älskad. Att ta reda på vem man är som person. Att vara ensam.

Kan du beskriva den med en färg?
– Ja, det kan jag nog. Eller nej. Kanske, haha. Färgen av rost tror jag. Det kan gå från väldigt mörkt till väldigt ljust. Jag gillar idén av rost. Förruttnelse liksom.

Och en känsla?
– Som att man håller andan och bara stannar där.

Du är väldigt politisk av dig, med tanke på Take Me Home ...
– Låten och videon är egentligen två helt olika saker. Men det handlar väl om kyrkan som organisation. Hur de försvagar hur det är att vara människa. Hur man nedvärderar kvinnor, homosexuella och så vidare. Och så är det någonstans i världen idag. Som i Ryssland till exempel.

Om du skulle välja en artist eller band till att bli USA:s president, vem skulle det vara och varför?
– Jesus Christ! Det var en bra fråga, haha. Jag skulle nog säga John Lennons spöke. Det går ju inte att döda honom. Ska man ha någon med så mycket makt så ska man välja någon som har medmänsklighet.

På vår specialsida ALLT OM WAY OUT WEST samlar vi nyheter, recensioner, bildgallerier, med mera!

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA