x

Bakom ryggen på Conor Oberst

Bakom ryggen på Conor Oberst

Amerikanarna Dawes har sina rötter i postpunkbandet Simon Dawes som var aktuella med sitt första och enda album i mitten av 2000-talet. Därefter tog de bort "Simon", ändrade genre till amerikansk folkrock och bytte ett par medlemmar. Dawes föddes. Sedan den nya konstruktionen av bandet år 2009 har de lyckats hinna med att få in tre fullängdare i diskografin. Sedan ett tag tillbaka har de även agerat kompband åt Way Out West-aktuelle Conor Oberst som intog Flamingoscenen när eftermiddagen började gå mot kväll på fredagen. GAFFA träffade sångaren och gitarristen Taylor Godsmith bara någon timme innan Dawes skulle äntra scenen tillsammans med Oberst.

Nu är du i Sverige och på Way Out West, hur känns det?
– Jag har aldrig varit i Sverige. Jag har älskat Ingrid Bergman-filmerna sedan jag var liten så har alltid velat åka hit. Det är något jag verkligen har sett fram emot länge.

Vad har ni gjort innan ni kom hit?
– Om du menar innan vi kom till Sverige så har vi varit på turné i fyra månader eller något sådant. Lite överallt: Frankrike, Spanien, Storbritannien, Belgium. Det är väldigt kul att åka runt i Europa, även om de bästa spelningarna är i USA för att vi råkar vara lite större där. Menar du innan den här intervjun så har vi mest spanat in festivalområdet lite och känt in stämningen. Det är väldigt fint här.

Vad ska ni göra när ni lämnar Sverige då?
– Vi är på turné till den 23 augusti. Sedan ska vi börja jobba med nytt material. Vi har 12 låtar som är redo att spelas in så det kommer att bli mycket jobb med att få klart ett nytt album.

Hur skulle du beskriva er musik, när ni inte står bakom Conor Obersts rygg?
– Hoppfull tror jag. Alla säger att vår musik är deppig, men jag försöker i våra låtar övertyga om att allt ordnar sig till slut. Så ja, hoppfull är nog rätt ord för vår musik.

Hur är det att jobba så nära Conor Oberst?
– Det är lite roligt, för alla tror att han är väldigt svår och sådär. Vi har ju känt varandra väldigt länge. Han jobbar mycket med Jonathan Wilson som även har producerat våra plattor. Faktum är att han är en av de mest omtänksamma människor jag har träffat… Någonsin. Han är alltid där och ställer upp för vänner och bryr sig verkligen. Men ja, folk är ju bra på det där med att döma.

Om du själv skulle arrangera en festival, hur skulle den se ut?
– Oj. I min vildaste fantasi? Svårt. Den skulle nog få heta Dead People Festival. Och så skulle den hålla till på en kyrkogård såklart. Michael Jackson, John Lennon, Warren Zevon, Jerry Garcia, Elliott Smith och Nirvana är ju självklara headliners.

På vår specialsida ALLT OM WAY OUT WEST samlar vi nyheter, recensioner, bildgallerier, med mera!

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA