x

''Det var en overklig upplevelse''

''Det var en overklig upplevelse''

Ett år fyllt av framgångar och surrealistiska sammanträffanden. Dave Hause är inte den att klaga. Vi ringde singer-songwritern för att känna av läget inför det kommande Sverigebesöket.

Du har lyckats se favoriterna Iron Maiden två gånger. Du har delat scen med sångaren Eric Bazilian. Du har haft ett fullspäckat schema. Och på det hela går din senaste platta Devour riktigt bra. Det verkar som att du har ett fantastiskt år att se tillbaka på?

– Och ett väldigt hektiskt sådant, vilket det visserligen har varit ända sedan jag inledde min solokarriär för fyra år sedan.

Var det någon märkbar skillnad att först se Iron Maiden i London, och sedan i Raleigh, North Carolina, USA?

– Inte direkt. Jag menar, de rev av en minst lika bra konsert i North Carolina som de gjorde i London. Att träffa Steve Harris däremot, det var för mig en overklig upplevelse.

På tal om overkliga upplevelser, hur var det att dela scen med The Hooters sångare Eric Bazilian? Du har tydligen haft en stark relation till 80-talsgruppen sedan barnsben.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Det var det sista stoppet under min USA-turné i april i år. Vi spelade deras låt And We Danced ihop under slutnumret. Dessutom var det i min ursprungliga hemstad – Philadelphia.

– Jag upptäckte The Hooters redan som åttaåring, och var helt bortblåst över hur högljudda och energiska de var.

Har du och Eric pratat om att samarbeta?

– Faktiskt. Vi har pratat lite löst om att göra någonting tillsammans.

Hur har det varit att promota ditt senaste album Devour, som nu börjar närma sig sin ettårsdag?

– Fantastiskt! Folk tycks gilla plattan. Möjligheterna till fler spelningar har blivit större.  Men om jag ska vara helt ärlig är det lite skrämmande att snart ett år har passerat sedan den kom ut.

På vilket sätt är det skrämmande?

– Det sätter en massa press på mig att lappa ihop nytt material.

Har du nytt material som ligger hemma i Kalifornien och väntar?

– Både låtar som är näst till färdigskrivna, och låtar som jag precis har börjat på. Jag borde bli färdig någon gång nästa år.

Hur har Europaturnén varit så här långt?

– Riktigt kul! Vi har bockat av fyra festivaler, ett headline-gig, och nyligen vårt allra första besök i Polen.

Det är även första gången som du kommer till Sverige som musiker, men kanske inte första gången som du har varit här i musiksammanhang?

– Jag vill minnas att det var 2001 eller 2002 som jag var i Sverige senast. Då var jag ljudtekniker för hardcorepunkbandet Sick Of It All.

Finns det en chans till spex? Det händer ju att du ber någon publiksurfa till baren och tillbaka för att leverera ett glas whiskey.

– Haha. Tja, vi får se vad som händer. Det får bli en spontan grej. Mest av allt är det en ära att få komma hit.

Här ser du Dave Hause:

18 augusti - Malmöfestivalen


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA