x

''Men en fis tyckte de luktade skitäckligt''

''Men en fis tyckte de luktade skitäckligt''

Halsbrytande hardcorepunk med humoristiska texter – ett koncept som till slut tog Tranås-baserade Rövsvett till landet där allting började. Till helgen sluts cirkeln då de slår följe med de inflytelserika vännerna i Poison Idea under bandets Skandinavienturné.

Er första demokassett Hunden Beskyddar Människan, Men Vem Beskyddar Hunden?? (1984) firar 30 år i år. Hur kom ni fram till den titeln?

– Jag tror att omslaget ursprungligen är hämtat från en skämtteckning som någon hade sett i en tidning. Det var de andra i bandet som sedan kom på den titeln.

Jag har alltid trott att titeln var baserad på en allvarlig händelse.

– Nej, då. När vi började spela tillsammans gjorde vi det för att det var en rolig grej. Ta låten Kaffe till exempel, den skrev vi på grund av att andra punkband bara sjöng om att supa sig redlösa.

Vad handlar låten Mos Med Gnu om?

– Haha. Det där är en typisk nonsens-låt. Vi hade ingen text till den från början, så vi vek ett papperark ett par gånger precis som när man ritar en figur och sedan vecklar ut det. Skillnaden här var att vi skrev textrader istället för ansikte och ben och så vidare.

Skrev Frank och Rylle även texten till Lennart Är En Jordgubbe?

– Nej. Den skrev jag. Den handlar om Lennart Hyland. Som texten lyder trodde han att han kunde köra onykter, men körde av vägen. Sedan pratades det om att han faktiskt hade stått på sin brygga, helt naken, och vinkat till båtarna som gick förbi. Lennart är ju död sedan flera år, så han är ju med andra ord en jordgubbe.

Känner ni att de låtar som ni skrev till er första demokassettfortfarande är aktuella än idag?

– Nu är jag lite osäker på vilka som är med på den kassetten, men Jehovas Vittnen och Nazzesvin tycker jag är lika aktuella idag som då. Och även låten Heroin. Dels för att det känns som att det är så många röker gräs istället för att bara ta en öl, och dels för att jag hade en släkting som knarkade ihjäl sig.

Det låter ju fruktansvärt!

– Ja. Det kändes väldigt tungt. Och nu när vi var i USA i november förra året frågade folk oss om vi ville ha något att röka – hela tiden. Det fanns de som doppade sina joints i syra. Det var de som rökte i bilen vi åkte i. Vi gick ständigt runt med den där jävla röken omkring oss. Men när vi släppte en fis, då tyckte de att det luktade skitäckligt.

Var det första gången ni var i USA tillsammans som band?

– Ja.

Hur länge hade ni planerat att ta er dit?

– Vi försökte få ihop den här turnén en månad innan vi skulle åka, så planeringen var kanske inte den bästa. Vi visste inte om vi ens hade pengar att ta oss dit. Mottagandet vi fick var inte särskilt välkomnande. Det fanns inga loger. Det fanns ingen mat att tillgå, utan det fick vi skaffa på egen hand. Ett tag frågade vi oss själva om vi ens kommer kunna genomföra det här.

Men av Youtube-videon från er spelning i Fresno, Kalifornien att döma så blev inramningen till slut riktigt bra?

– Jo, men den var okej. Vi spelade i ett skjul med bara brädor till väggar beläget i ett av white trash-områdena. Innan vi skulle gå på scen sa en till oss "hoppas att du överlever det här, de är helt galna där inne." De var väldigt stökiga av sig och for in i våra förstärkare stup i kvarten. Till slut kom Polisen och stängde ner allt på grund av att det var för högljutt.

Till helgen slår ni följe med det amerikanska hardcorepunkbandet Poison Idea under deras miniturné i Skandinavien. Ni har en lång relation till bandet. Har ni någonsin träffats tidigare?

– De stannade till på Lorient i Linköping för två år sedan, så vi tog chansen att spela med dem. Vi hade även tänkt fråga deras sångare Jerry A om han ville vara med och köra låten White Minority (Black Flag) under vårt gig, men han hann faktiskt fråga före oss. Efteråt berättade han hur stolt han var. Vad fan, tänkte vi. Det är ju vi som ska vara stolta över att han sjunger med oss! Så nu när de har två stopp i Sverige är det ju självklart att det är vi som ska spela med dem.

Ni kommer även att släppa en split-EP tillsammans med Poison Idea. Hur kom det på tal?

– Vi pratade om det efter spelningen i Linköping.

När tror ni att den kommer släppas?

– Vi hoppas på att det blir någon gång i vinter, eller till våren nästa år.

Hur summerar du över 30 år som sångare i Rövsvett?

– Det har varit underbart! Det har hänt saker som jag aldrig trodde skulle hända. Det har tagit mig utomlands. Jag har träffat folk världen över. Vi har skapat massor av fantastiska minnen som vi pratar om än idag.

Här ser du Rövsvett och Poison Idea:

23 aug – Henriksberg, Göteborg

24 aug – Slakthuset, Stockholm

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA