x

''Att ett rasistiskt parti sitter i riksdagen är helt åt helvete''

''Att ett rasistiskt parti sitter i riksdagen är helt åt helvete''

På lördag anordnar gruppen Linje 17 en gratisfestival vid namn Festival För 17 på Nytorpsgärde längs tunnelbanelinje 17 utanför Stockholm. Bland banden som ska uppträda finns namn som Darya Och Månskensorkestern, Kåldolmar Och Kalsipper, Folktinget och, kanske något otippat, Teddybears. GAFFA ringde upp Jocke Åhlund från Teddybears och pratade om helgens konsert.

Ert namn sticker liksom ut lite på affischen bland de andra namnen, hur gick det till när ni blev bokade till festivalen? 

– Vår kontakt på linje 17 hörde av sig till oss och frågade om vi ville ställa upp, och vi tyckte det lät som en jättebra grej förstås. 

Varför det?

– Därför att det är viktigt att visa vad man tycker nu för tiden. Om man skiter i politiken och i att säga ifrån så lämnar man fältet fritt för en massa obehagliga krafter. Därför tycker jag att det är extra viktigt att vi som inte gillar rasism och högerextremism säger ifrån och visar att många av oss tycker annorlunda.

Hur tänker ni visa det i er spelning?

– Genom att ställa upp och vara där. Våra texter och låtar är kanske inte jättepolitiska, men vi vill visa vår support för den här grejen som vi tycker är väldigt bra. Och det gör vi genom att vara med på eventet. 

Skulle man alls kunna göra politisk musik med Teddybears?

– Det skulle man säkert kunna göra, man behöver inte nödvändigtvis ha politiska meddelanden i sina texter. När man har den här stora uppmärksamheten som man får som artist så tycker jag att det är otroligt dumt att inte utnyttja den till att säga någonting som man tycker känns viktigt. Inte bara "köp vår nya skiva". Speciellt när läget är som det är nu.

– Det här valet känns så himla viktigt, jag är orolig och rädd för att det ska gå så pass långt åt helvete som det gjort i andra länder i Europa. Vi är inte säkra för det här heller. Bara det här med att svenskarnas parti demonstrerar, att vi har ett rasistiskt parti i vår riksdag, det känns helt åt helvete tycker jag. Det är viktigt att man säger ifrån och gör någon slags motvikt.

Så ni kommer inte att gå tillbaka till era grindcore-rötter och släppa en riktigt politisk punkdänga?

– Det ska man aldrig utesluta.

Ni har väl själva vuxit upp på linje 17, stämmer det?

– Ja, jag och brorsan, vi har vuxit upp där ute längs linje 17. Så det kan kännas extra viktigt för oss eftersom att det är våra gamla hoods liksom.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA