x

''Det är skamligt att inte fler stora artister är här''

''Det är skamligt att inte fler stora artister är här''

Adam Tensta är ett stort namn bland många små som visat sitt stöd för de hungerstrejkande palestinierna på Järntorget i Göteborg genom att göra en gratis spelning. Sedan i mitten av augusti har strejken pågått i ett vädjande för att få Migrationsverket att pröva eller ompröva flyktingarnas asylansökningar. Vi tog en pratstund med Adam precis bredvid tälten som utgör palestiniernas provisoriska hem.

Vad tänkte du på medan du satt på tåget ner? 

– Försökte sätta mig in i situationen, hur det är att vara flykting. Jag känner ju många som har varit flyktingar, du vet. Men om man inte själv varit där så är det svårt att veta vad de här personerna går igenom. Som artist får man ju chansen att vara verksam och sprida vidare ett budskap. Och det är därför jag är här idag, för att få folk att vakna till det här.

Några av de här människorna har gått utan mat i 22 dagar nu. Vad vill du säga till dem med din spelning ikväll? 

– Att det finns folk som bryr sig, att det finns folk som är här för deras skull. Och situationen har redan blivit bättre för många av dem, Migrationsverket har prövat deras cases och så. Men det är långt kvar till mål.

Hur skiljer det sig att göra en sådan här spelning från en vanlig, kommersiell spelning?

– Alla kanske inte har hört min musik förut, men alla är här för att de känner samma och har samma värdegrund. Det ska bli kul. Men vi får se, jag har inte planerat någonting. Jag vet inte vilka låtar jag ska köra, jag har inte ens en DJ med mig. Men jag är bara här och tänker göra mitt bästa.

När fick du reda på att du skulle spela?

– I förrgår.

Behövde du tänka efter länge?

– Nej, det var självklart att åka ner. Det är synd att det inte kan vara mer självklart för andra, till och med större artister. Det är ju några som bor precis här i närheten. Har de varit här? Nej. Svensk hiphop har varit här, och några andra. Det är skamligt. 

Är politiska frågor en stor inspirationskälla? 

– Jag gör musik utifrån mina egna värderingar och mina egna upplevelser, det jag ser, det jag hör, det jag lever för tillfället. Jag har alltid försökt separera mig från politik för att det är väldigt långt bort från mig. Språket de pratar, lönerna som de får. Jag kommer från Tensta och den enda gången när vi ser politikerna i vårt område är när det är val. De slår upp sina små valstugor och försöker få våra röster. 

Känner du att det kokar mer i scenen nu drygt en vecka innan storval? 

– Det har kokat länge. Det är bara mer och mer folk som blir uppmärksamma på det nu. Det är bra, för det är det som behövs. 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA