x

''Jag snodde namnet från Radiohead''

''Jag snodde namnet från Radiohead''

Brittiska bandet med det brutala namnet Pulled Apart By Horses kommer till Stockholm för att göra två spelningar på torsdag. Vi snackade bluegrassversioner och färska plattan Blood med gitarristen James Brown.

Ni ska bland annat göra en akustisk spelning i Stockholm, hur kommer ni översätta era distade elgitarrer till akustiskt?

– Vi sa från första början att vi aldrig någonsin kommer göra en akustisk spelning, att vi inte klarar det. Men sen sajnade vi med Sony, och de menade att det var bra för oss att jobba fram akustiska versioner, så vi bet i det sura äpplet. Så vi flippade våra låtar helt, gjorde folk- eller bluegrassversioner. Typ Venom har blivit en bluegrass-låt som akustisk.

Det låter sjukt spännande! Kanske är det nästa steg i er utveckling?

Kanske. Jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men vi gillar verkligen de här versionerna, och det går hem hos publiken. Men nästa steg generellt är nog USA för oss. Jag skulle vilja jobba med någon som inte vanligtvis är förknippad med rock. Kanske inte typ dans, men något annorlunda. Komma ur komfortzonen.

Är ni ute på vägen nu, eller var är ni?

– Vi spelade precis i Paris, det var grymt, så nu är vi på väg till Hamburg, sedan blir det Köpenhamn och sedan Stockholm. Det här känns som en bra liten turné för att "warm our balls up".

Haha! Nya skivan Blood är ute, den känns lite mindre hardcore än er debut till exempel. Varför lugnade ni ner er?

– Alltså, det var inte ett medvetet beslut av oss att "lugna ner oss" som du säger. Vi visste att vi inte ville göra samma sorts skiva, för vi hade blivit uttråkade.

Vad var det som tråkade ut er på det gamla materialet?

– Vi har lekt mycket med låtstruktur och sång, men vi har också fokuserat mer på den här skivan. Vi gav oss själva mycket mer tid att spela in. Vi satte oss ner och gick igenom, experimenterade. Det var mycket mindre kaotiskt än förut.

Kommer du själv från en traditionell musikerbakgrund som du kunde använda dig av då?

– Jag studerade faktiskt musik på college, men jag misslyckades totalt. Jag fick inte ens godkänt. Men jag var uttråkad ändå. Vi gör det här på vårt eget sätt. Vi lär oss genom att försöka.

Vad hör du när du lyssnar på Blood
?

Den största grejen jag hör är att vi faktiskt kan spela våra instrument nu. Jag blir nästan förvånad när jag hör någon grej jag spelar och tänker "det här lät ju faktiskt rätt bra".

Var ni alltid överens om hur skivan skulle låta?

Vi hade egentligen inte någon vision, vi bara skrev låt efter låt tills de tolv vi har kvar stod ut. Det är underligt, för när man tittar tillbaka på allt vi spelade in så känns det så tydligt att de tolv skulle vara skivan. Vi tog åtta veckor på oss att spela in den här skivan, första skivan spelade vi in på sju dagar liksom.

Jag får rysningar varje gång någon säger "Pulled Apart By Horses" på redaktionen. Hur kom ni på namnet egentligen?

– Jag är ett gigantiskt Radiohead-fan, och de hade en låt som heter Reckoner som de aldrig släppte. Så jag snodde namnet från raden "feeling pulled apart by horses". Och det berättade jag aldrig för någon. Sedan släppte Thom Yorke en låt tre år senare som heter just Feeling Pulled Apart By Horses, och då tänkte jag bara "Fuck, jag är påkommen".

Pulled Apart By Horses spelar ett akustiskt gig i Dr. Martens Store 18.30 i Stockholm imorgon, samt under Dr. Martens #STANDFORSOMETHING-turné på Debaser Strand på kvällen där de supportas av svenska Holograms och brittiska Dinosaur Pile-Up.

GAFFA har även en tävling i anknytning till spelningen där du kan vinna ett par sprillans nya kängor samt biljetter till spelningen. Tävla här!

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA