x

Se svensk artistelit prata inspiration

Se svensk artistelit prata inspiration

I samband med lanseringen av SKAP:s (Sveriges kompositörer och textförfattare) projekt Skapelsen släpps en tre minuter lång filmsnutt där några av Sveriges största artister pratar om vem eller vilka som inspirerat de genom åren. Kända artister som Robyn, Veronica Maggio, Petter, Mando Diao och Rebecca & Fiona syns alla i videoklippet du kan se här nedan. Men varför?

Så här förklarar Lina Thomsgård, en av aktörerna bakom projektet, i ett mail till GAFFA:

"Hela projektet är helt enkelt ett försök att skriva om musikhistorien. För att på så vis uppmuntra alltifrån medier till utbildningar och branschfolk att börja fundera över hur de väljer, hur de jobbar och vad som hyllas. Vilka vi varje dag genom referenser och jämförelser tillskriver värde. Det är också ett sätt att ge musikälskare möjligheten att revidera historieskrivningen, vem har varit viktig för DIG? Men viktigast är såklart de unga tjejer som växer upp idag, som vi vill ska ha magnifika, galna, fina, modiga, storslagna, småslagna genialiska förebilder - och som sen ska bestämma sig för att bli ännu bättre."

Projektet får liv idag klockan 10:00 och förutom sajten kommer även en podcast, Skaparna, dras igång. I den kommer musikjournalisterna Sara Martinsson och Rebecka Hedström under hösten att intervjua artister om skapande.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA