x

''Att sänka skatten är ju inte så jävla kul att sjunga om''

''Att sänka skatten är ju inte så jävla kul att sjunga om''

Som del av vår valspecial publicerar vi på GAFFA våra bästa intervjuer med politiker. I den här personliga intervjun från valet 2010 berättar den förre vänsterpartiledaren Lars Ohly om vad musik betyder för honom.

Kommer du från ett musikaliskt hem?

– Inte särskilt faktiskt. Mina föräldrar spelade inte några instrument och det har jag själv aldrig gjort heller. Det är en sak jag ångrar faktiskt, hade jag fått leva om mitt liv så hade jag lärt mig spela gura tidigt. Min största musikaliska framgång är då jag mycket stolt vann en tävling i lufttrummor. Juryn gillade min energi vid de imaginära trummorna, haha.

Vilken var din första skiva?

– Det var en Robban Broberg-skiva. Sju Bitar Robban Plus 7 Bitar Broberg tror jag den hette, haha. Detta var väl i slutet slutet av 60-talet. Innan dess snodde jag mest syrrornas skivor.

Om du fick tonsätta ditt eget politiska manifest, vilken låt skulle du använda dig av då?

– Med risk för att låta klyschig så blir det Working Class Hero, gärna med John Lennon eller Jerry Williams version. Fast den bästa versionen har nog Green Day gjort. Den är helt lysande faktiskt. 

Var du och såg Green Day på Ullevi?

– Ja, absolut. Jag hade ganska höga förväntningar men till och med de överträffades. De hade en helt otrolig scennärvaro som resulterade i 2 timmar och 47 minuters ständigt hoppande. 

Behövs det politiska budskap i musik?

– Det blir något av en bonus tycker jag. Riktigt bra musik kan man gilla även utan budskap men det blir en väldigt jobbig tröskel om budskapet är motsatt det man själv tycker. Ta en rockballad som Hero Of War med Rise Against. Den tyckte jag var bra redan från början men när jag tog till mig den antikrigstematiska texten höjde den sig flera snäpp.

De artister som har politiska texter är ofta skrivna ut ett vänsterperspektiv. Varför tror du det är så?

– Det är en bra fråga. Men jag har nog inget bra svar. Jag växte ju som sagt upp med proggen och det var liksom självklart att musiker var vänster. Musiken fungerar ju bra med starka budskap och man  använder den för att känna kampglädje och solidaritet. När allt är ruttet och visset så kan musiken vara ett redskap för att uppnå något annat. Att sänka skatten är ju inte så jävla kul att sjunga om.

Mange Schmidt, Sofia Talvik och Wille Craaford gjorde Moderaternas vallåt "Flyter". Vem skulle få göra er?

– Marit Bergman skulle nog göra en bra låt, hon har hjärtat på det rätta stället. Florence Valentin hade passat bra också men Marit skulle nog nå fler och antagligen göra en riktigt bra rödgrön poplåt. Sen tycker jag det är lite över gränsen att beställa propagandalåtar. Artisterna måste ju vilja göra låten själv från början. 

Vad tror du är den mest väsentliga skillnaden mellan alliansens musiksmak och de rödgrönas?

– Ja du, jag kan i alla fall säga att jag blev positivt överraskad av Hägglunds musiksmak. Han vågar välja tydliga vänsterlåtar också och verkar vara inne på lite rockigare musik. När det kommer till Reinfeldt så är det ju mycket Uggla, svensktopp, dansband och den biten. Sahlin och jag har annars många beröringspunkter, vi är bägge Springsteen-fans och när jag SMS:ade henne från Green Day-konserten blev hon rätt avundsjuk.

Om du fick bjuda ut en kvinnlig musiker, levande eller död, vem skulle det vara?

– Janis Joplin. Hon var en artist som hittade en helt egen stil men som samtidigt var extremt självförbrännande. Jag skulle vilja veta lite grann om varför hon levde det liv hon levde, nämligen ett som så tydligt ledde rakt ner i avgrunden. Jag hade gärna tagit en lunch med henne, helst en alkoholfri sådan då, utan en liter Jack Daniels på bordet.

Vad föredrar du, CD, vinyl eller MP3?

– Jag tillhör dem som som fortfarande köper CD, men jag handlar även ofta musik digitalt och för över till telefonen. Det är lätttillgängligheten som lockar där. Mina vinyler blev tyvärr stulna när jag flyttade och hade dem i källaren. Det var skivor till ett värde av 20 000. Jag har väl fem kvar nu eller något. Den samlingen orkar jag inte återställa.

Om de röd-gröna vinner valet, vad firar ni med för musik på efterfesten om du får bestämma?

– Green Days Minority. När vi vunnit valet är vi återigen del av en majority.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA