x

''Det var nog nån Bert Karlsson-grej''

''Det var nog nån Bert Karlsson-grej''

GAFFAs valspecial rullar vidare. 2010 intervjuade vi Maria Wetterstrand om musikens betydelse i hennes liv. Läs hela intervjun här!

Kommer du från ett musikaliskt hem?

­­ – Till hälften kan man säga. Min mamma är väldigt musikalisk och spelar både piano och gitarr. När vi var små brukade hon spela barnvisor för oss barn och när vi hade besök spelade mamma och morbror tillsammans och vi sjöng.

Vad växte du upp med för musik?

– Förutom mammas barnvisor så var det mycket schlagermusik i början, Herreys och liknande. Sen i högstadiet gick det över till rockmusik och Bryan Adams var min favorit under mitten av 80-talet. Jag lyssnade mycket på radioprogrammet Tracks och mitt intresse då sträckte sig inte så mycket längre än till listmusik.

Men det fortsatte att utvecklas?

– Ja, jag träffade folk som lyssnade på lite roligare saker och när jag började gymnasiet i början av 90-talet slutade jag helt att lyssna på listmusik. Jag lyssnade en del på irländsk folkmusik som Waterboys och Dubliners, sen gick jag in på mörkare rockmusik som The Cure, NickCave och Tom Waits, men även synthpop som Pet Shop Boys och Depeche Mode. 

Vilka är favoritartisterna idag?

– Nick Cave är en av dem, sen tycker jag väldigt mycket om David Bowie och Kent. Tindersticks är ett fantastiskt band också, särskilt om man ser dem live. 

Vilken var din första skiva?

– Det var nog nån Bert Karlsson-grej, haha. Carola med Främling kan jag tänka mig var det första som jag liksom ville ha själv. Min första utomhuskonsert var dessutom med Carola ... eller var det med Magnus Uggla när han turnerade med Välkommen Till Folkhemmet. Någon av dem var det i alla fall.

Om du fick tonsätta Miljöpartiets politiska manifest, vilken låt eller artist skulle du använda dig av då?

– Ingen aning, nån som är lite mer positiv än Nick Cave. Någon låt med Robyn eller Marit Bergman hade passat bra.

Behövs det politiska budskap i musik?

– Ja absolut, det är ju ett genialt sätt att nå ut med åsikter. De når ju ut mycket bättre än ett politiskt tal till exempel. 

Hur viktig är musiken i ditt liv?

– Just nu är den inte så viktig faktiskt. Jag har helt enkelt inte tid att leta ny musik och än mindre att lyssna och gå på konserter. Det är mer på den nivån att jag lyssnar på musik i bilen eller när jag är på stranden exempelvis.

Vilken är den mest minnesvärda musikupplevelsen du varit med om?

– Tindersticks spelning på Cirkus 2001. De hade med sig en 14 man stor stråkorkester och det hela var fantastiskt. En annan grej som etsat sig fast i minnet är när jag först hörde It's A Sin med Pet Shop Boys. Jag hörde den på radio när den var utmanare eller kandidat för att komma in på trackslistan, och tyckte det var en så otroligt häftig låt.

Vilken var den senaste spelningen du var på?

– Opera räknas inte antar jag. Då är det nog Peter Gabriel på O2-arenan i London i mars i år.

Allt fler politiker publicerar Spotify-listor och talar om sin musiksmak i media. Tror du att det har blivit viktigare för politiker att marknadsföra sig genom musik? 

– Jag tror nog mer att det är media som vill presentera oss politiker lite annorlunda. Visa att politiker också är människor. Men det kan klart också vara ett bra sätt att få igång nåt slags intresse hos folk, men jag tror knappast att folk väljer parti efter musiksmak i slutändan.

Lars Ohly ville fira med Green Days låt Minority på efterfesten om de röd-gröna vinner valet, vad skulle du välja?

En discoremix av Eurythmics' I Saved The World Today.

Vilken låt får dig garanterat upp på dansgolvet?

– Hah, det finns ingen. Det har mer att göra med humör för min del.

Om du fick bjuda ut en musiker, levande eller död, vem skulle det vara?

– David Bowie, definitivt. Han är en otroligt fascinerande person och musiker. Dessutom är han jäkligt snygg för att vara så gammal. Jag har beundrat den mannen sedan sen jag var tio år.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA