x

Svensk artist utsatt för grov rasistattack

Svensk artist utsatt för grov rasistattack

Göteborgsbandet Vindstyrka12 har utsatts för grova rasistiska påhopp. I två brev, som bandet nu väljer att publicera via Facebook, står det bland annat att "När vi SvP och SD får makten kommer negrer som dig hängas i trät" och "Räkna med att vi kommer på din lilla blattespelning så får vi se hur jävla tuff du är när vi slår ihjäl dig!" Jon Lyster och Vindstyrka12 går samtidigt ut med ett svar till det grovt rasistiska hotbrevet och det kan du kan läsa här nedan.

Det som brevskrivarna i första hand har reagerat på är videon till För De Du Vet Att Du Älskar där två högerextrema personer framställs som homosexuella. Se den här:

Läs Jon Lysters svar på breven:

'För de du vet att du älskar'
Är titeln på mitt första album och öppningsspåret på detsamma. Jag gjorde även en musikvideo till den låten.
Låten handlar om att aldrig ge upp. Kämpa för det du vill uppnå även om det tar tid. Låt dig aldrig förtryckas eller tystas. Låt ditt hjärta brinna och lev av och för kärlek. Se alla människor som just människor. Våga stå upp mot just förtryck, orättvisor, utanförskap och främlingsfientlighet. 

Med videon ville jag få fram ett budskap av allt det ovan nämnda men också belysa nazism och rasism som är viktigt att vi pratar om. Det ska inte spela någon roll var du kommer ifrån, vilken hudfärg du har, är homosexuell, rörelsehindrad eller vilken religion du tillhör. Vi är alla människor med ett lika högt värde. 
Därför anser jag att man ska stå upp emot nazism och rasism då dess ideologi inte står för människors lika värde eller en demokrati. Det kommer jag fortsätta med.

För att svara dig/er på de brev som jag fick skickat med posten i veckan. 
Det ända jag kan svara är att jag hoppas att det aldrig går så långt att partier med nazistiska och rasistiska sympatisörer kommer till makten. Jag kommer heller inte vara tyst om att jag anser nazism och rasism vara ett hot mot demokratin. Om jag lägger av med min musik och Vindstyrka12 så kommer jag mycket riktigt göra det frivilligt och inte på grund av hot. 

För de är det jag vet att jag älskar!

Jon Lyster/ Vindstyrka12

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA