x

''Hello my name is Jan, are you Morrissey?''

''Hello my name is Jan, are you Morrissey?''

Igår dök det upp en bild, som spreds via Twitter, på en viss Morrissey där det såg ut som att han besökte Stockholm. Och visst var det så. Färgfabriken-grundaren, författaren och kuratorn Jan Åman är mannen bakom fotot. Vi var såklart tvungna att utbyta några stavelser med honom för att reda ut ett och annat.

Är du själv ett stort Morrissey-fan?

– Jag har sedan första The Smiths-plattan följt Morrissey nära. När jag redan 1989 startade tidningen HYPE tillsammans med vänner skrev jag en mycket lång introducerande text vars första del handlade om David Byrne (Talking Heads frontman, reds. anm.) och vars andra del handlade om Morrissey. Så ja, Morrissey har haft ett stort inflytande. När det gäller David så blev vi långt senare introducerade för varandra, vilket ledde till att jag producerade projektet Playing The Building som öppnade på Färgfabriken 2005. En av få som haft stor betydelse för mig som jag inte träffat tidigare är Morrissey.

Berätta om gårdagens möte …

– Jag gick vid Strömmen och pratade i telefon och ser plötsligt en man stå med ryggen mot vattnet och lugnt plira mot solen vid Regeringsgatan, på andra sidan Gustav Adolfs torg. Jag kopplar bort telefonen och går fram och introducerar mig, "Hello my name is Jan – are you Morrissey". Han svarade vänligt att: "in fact I am". Jag sade "You have meant a lot to me". Han tackade för de orden och sedan hade vi ett mycket trevligt samtal om vädret, om Stockholm.

Sa han något om varför han var i stan?

– Jag frågade varför han var här och han sade mycket vänligt, leende, "You see, I do have friends ... and some also in Stockholm". Jag berättade att jag skrivit om honom för länge sedan och att jag långt senare arbetat med David Byrne, så vi talade en del om det. Jag frågade om jag fick ta en bild och han tackade för att jag ville ta en bild. Till sist tackade jag för samtalet och sa att jag var "honored to have met" – varpå han sa detsamma till mig. Det var ett mycket lugnt och mycket trevligt samtal.

Om Morrissey är kvar i Stockholm? Ingen aning. Men ut och leta nu alla fans.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA