x

Här är musikböckerna du måste läsa!

Här är musikböckerna du måste läsa!

Det är september, det är höst, men framför allt är det BOKMÄSSA. Vad är egentligen mysigare än att krypa ihop i soffan med en kopp te och en bra bok, och med ett riktigt bra album på i bakgrunden? GAFFA tipsar därför om böcker med musikkoppling som kan passa just dig.

Håkan På Ullevi av: Jan Gradvall, Paul Hansen

7 juni i år skrev Göteborgssonen Håkan Hellström historia på Ullevi. Publiksiffran på 69 349 resulterade i fler besökare än på någon annan konsert i Sverige – någonsin. Men det var inte bara Håkan Hellström som skrev den kvällen. Musikjournalisten Jan Gradvall står för boken om den oförglömliga kvällen. Den första upplagan är numrerad från 1-14607, en symbolisk siffra för den 7 juni 2014. Ett datum att minnas, och nu med en bok som hjälp att föreviga det hela.

Ibland Vill Man Bara Försvinna av: Kim Veerabuthroo Nordberg

Alldeles lagom till att det har gått hela 20 år sedan Dogge Doggelito och bandet The Latin Kings släppte skivan Välkommen Till Förorten kommer biografin om en av Sveriges största hiphoppare. I Ibland Vill Man Bara Försvinna får vi ta del av hela historien om Dogge Doggelito, allt från den fattiga uppväxten och genombrottet, till mörka perioder och kärlek som hjälpte honom hitta vägen tillbaka.

Sanningen Bakom Tambourinehärvan av: Eskil Fagerström

Svensk musikhistorias största rättsfall: "Tambourinehärvan". Många svenska band blev inblandade i denna oreda: The CardigansThe HivesTimbuktuThe Soundtrack Of Our LivesEurope och The Ark. Vad hände egentligen när Sveriges största band möttes i rätten och slogs om miljonbelopp? Journalisten Eskil Fagerström berättar för första gången hela historien och ger en inblick i en sällan skildrad del av den svenska musikbranschen.

Popmusik Rimmar På Politik av: Anna Charlotta Gunnarsson

Kamp och protester. Taket är högt. Hur kan diverse popmusik gå hand i hand med politiken? Anna Charlotta Gunnarsson (flertalet gånger prisbelönad för UR-serien Pop Och Politik i P4) skildrar kopplingarna mellan den ena hitlåten efter den andra och Apartheid, miljonprogrammet och landsförrädare.

Historien Om Nisse Hellberg & Wilmer X berättad för: Micke Sjöblom

En biografi från en av de mer framgångsrika svenska rockmusiker vi haft. Om livet som tonårsgrabb i Limhamn med Marc Bolan- och Rolling Stones-affischer tapetserade på väggarna. Och om hur allt tog fart med Wilmer X och alla de framgångar han haft som soloartist. Det blir historier om bandkonflikter, tårar och givetvis häftiga backstageberättelser.

Lena Junoff Primadonnan Från Hisingen av: Pontus Lundkvist & Bo Sjökvist

En bok med undertiteln "en biografisk kokbok" kommer alltid få folk att lyfta på ögonbrynen. Så även denna gång. När den dessutom inbegriper en skandalomsusad operasångerska som Junoff, som umgåtts med i princip alla från Rod Stewart till Beach Boys, blir vi än mer intresserade. Och vänta, det blir bättre, för historien som sådan är berättad i serieform. Ni hör ju!

Livet av: Ken Ring & Klas Ekman

När en av landets mest kontroversiella, och framgångsrika, rappare släpper självbiografi är det svårt att stilla sin nyfikenhet. Och i samarbete med Klas Ekman berättar han nu om allt: från hemlösheten och kriminaliteten till framgången och drömmen om en resort i moderns hemland Kenya. Redan innan släppet har innehåll såsom gamla rånplaner mot rapkollegor som Petter läckt, det lär finnas mer intressant i den här boken.

Country Cooking: Med Jill I Nashville av: Jill Johnson & Mia Gahne

SVT-programmet Jills Veranda blev en alldeles storslagen succé. Vi fick se såväl Titiyo som Kristian Gidlund och Kakan Hermansson besöka hennes veranda i Nashville. Och vi fick följa med när hon tillsammans med Weeping Willows Magnus Carlsson upptäckte Doug Seegers på gatan. Nu kommer så också en kokbok inspirerad av Nashville, turnéliv, country och att våga slappna av emellanåt.

Texter av: Annika Norlin

En av Sveriges starkaste textförfattare släppte tidigare under hösten skivan The Fox, The Hunter And Hello Saferide. Och samtidigt släpptes också alla hennes texter, under såväl Säkert! som Hello Saferide-projekten, i denna fina bok. Utan musiken blir det än mer självklart vilken lyriker norrländskan är. Ett givet köp för alla textälskare.

The Fooo Conspiracy av: Sandra Erikson & The Fooo

Kanske ett av de större fenomenen att drabba Sverige – åtminstone under 10-talet. Och visst måste alla Fooers därute få sig en första officiell bok att bläddra i. Det blir mer än 150 bilder på killarna, varav många tidigare helt opublicerade. De fyra medlemmarna har dessutom skrivit varsitt personligt förord till boken.

Passera Denna Natt av: Johan Kinde

Beskrivs som "En självbiografi om att välja livet" och tar avstamp i den gamle Lustan Lakejer-profilens djupa depression. En vemodig och smärtsamt uppriktig historia där frågan om huruvida hans önskan att leva är större än den att dö är. Men en historia med ljusglimtar också. Kinde må ha passerat 50 men är med Passera Denna Natt återigen högaktuell.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA