Hör månadens bästa låtar

Hör månadens bästa låtar

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify eller Wimp (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

The Mountaineer – Tyred Eyes

Tagen från Göteborgsbandets nya album Elevator är den här låten märkbart mindre garage och mer pop än vad vi är vana vid. Kanske är det på grund av den rätt så tunga texten som handlar om vännen Albin som omkom i en lavinolycka i Alperna förra året. Men lika mycket som den är svart och uppslitande är det en varm och tröstande historia om att förlora någon kär, en utomordentligt fin höstballad helt enkelt.

Let Me In – Kleerup feat. Susanne Sundfør

Ett skepp kommer snart lastat med nya Kleerup-låtar i form av minialbumet As If We Never Won. Och att döma av detta första stycke som gästas av den norska supersångerskan (tidigare bland annat på M83s mäktiga Oblivion) så är lasten stuvad i 80-talsland. Den kommer nämligen komplett med lagom tacky artwork, riktigt sliskiga basgångar och Snuten i Hollywood-synthar. Ja, ni hör ju hur gött det låter.

Ikaros – Juni Järvi

Minns ni den här karln tro? Det var runt 2006 som han erfar en liten hype med debutskivan Wherever Thou Art, då flitigt jämförd med Jens Lekman och Magnetic Fields. En andra skiva dök upp några år senare som inte gjorde mycket väsen av sig, men nu är han alltså tillbaka – på svenska. Till sin hjälp har han myten om Ikaros och om de tidigare refenserna är borta så känns "en manlig Annika Norlin" ganska passande. 

What If I Leave – Jonas Schwartz

Han lämnade nyligen byggjobbet och sitt destruktiva partyliv i Göteborg och flyttade till den kungliga hufvudstaden. Där skaffade han hund, flickvän, och – uppenbarligen – ett nytt sound. Tur det, för den Joel Alme och Bad Cash-inspirerade gitarrpop-rocken började bli lite trist. Det här är luftigare, mer storslaget och framför allt är gitarrerna utbytta mot synthar. Det låter helt enkelt riktigt riktigt bra.

Giving Up – HAERTS

Möjligen är den här låten ett tecken på att denna New York-kvartett är redo att ta steget från blogg-älsklingar till popstjärnor. Detta smakprov från kommande debutalbumet är nämligen ett rätt så utsökt stycke glittrande, storslagen elektronisk pop fylld med grandiosa korus och eskalerande beat. Dessutom får man bara inte nog av Nini Fabis hypnotiska stämma.

Put Your Number In My Phone – Ariel Pink

Nya albumet Pom Pom är på väg, den här gången och för första gången enbart under det egna artistnamnet, då Haunted Graffiti lämnats utanför. Det är den mjukaste, mest tillgängliga sidan av herr Pink vi får avnjuta när ett, av allt att döma, meddelande från en dam till Pinks telefonsvarare återberättas för oss på det drömskaste av soft-rocksmanér.

Forever – Iceage

Det här danska punkbandet brukade åtnjuta adjektiv som jävligt högt, skramligt och brötigt. Något som verkar vara i förändring om man får ta denna singel från kommande albumet Plowing Into The Field Of Love som en fingervisning inför vad som komma skall. Piano, fiol och trumpet har adderats till receptet samtidigt som tempot dragits ned. Namn som Nick Cave dyker helt oundvikligt upp på näthinnan.

Outside – TOPS

Glöm 90-talet nu för en stund, det är 80-talet som är viktigt. Det är dags att börja förstå det. Det har till exempel det här Montreal-baserade bandet gjort. Låten är tagen från nyligen släppta albumet Picture You Staring och låter som något att hångla och dansa tryckare till mellan Take My Breath Away och Nothing Compares 2 U på ett skoldisco, utan att för den sakens kännas ansträngt nostalgisk.

Two Bodies – Flight Facilities

Den här australiska producent-duon har synts och hörts runt om i bloggosfären ett bra tag nu, både med egna låtar och remixer, och har du inte lagt namnet på minnet så är det dags. Debutalbumet är nämligen precis runt hörnet och det här är första singeln. Gästar gör landsfränden och singer-songwritern Emma Louise och den svala stämman tillsammans med det varma beatet gör det här till den perfekta sensommar-höst-trösten.

Death To Fascism – The Radio Dept.

Inte ett ljud från dessa herrar på fyra år och sedan en bedårande politisk slagdänga från ingenstans, i samband med valet. De har gjort det förut, både med Freddie & The Trojan Horse och The New Improved Hypocrisy. Budskapets innebörd har inte förändrats, en kvinna mässar de kroatiska slagorden "Smrt fašizmu, sloboda narodu!", "Död åt fascismen, frihet åt folket!" på svenska. I dessa tider är vi beredda att hålla med.

Black Scorpio – TALA

Vi har skrivit om den här eminenta damen/elektroproducenten från London tidigare, och tänker väl knappast sluta så länger det är så här löjligt bra/massivt/fantastiskt. Tänk M.I.A i sina tyngsta stunder (Double Bubble Trouble) blandat med FKA Twigs så börjar man närma sig. En EP som följer upp The Duchess från tidigare i år kommer att annonseras inom kort.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify eller Wimp (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA