x

''The Spaceape, vila i frid''

''The Spaceape, vila i frid''

I slutet av april i år somnade DJ Rashad in för gott på tok för tidigt. Nu har skivbolaget Hyperdub förlorat ännu en artist. Rapparen och spoken word-artisten Stephen Samuel Gordon aka The Spaceape är död, meddelar Hyperdub via sin Facebook-sida. Detta efter att i fem års tid tagit fajten mot cancer.

GAFFAs Özgür Kurtoglu har följt The Spaceapes musikaliska karriär sedan en lång tid tillbaka. Här är hans tankar om Stephen Samuel Gordon:

"Sedan någon gång i slutet av förra året har jag i kontakt med en liveagent ansvarig för skivbolaget Hyperdub och deras artister försökt styra upp någonting som gick i linje med bolagets kommande jubileumsturné under 2014. Hyperdub skulle dra på tioårsturné, bolaget skulle fira tio år med ett par musikstilfokuserade samlingar och jubileumsspelningar runtom i världen, där bolagsbossen Kode9 och den ständiga vokalisten The Spaceape ingick som självklar headliner, där talangerna Ikonika och Cooly G hängde med, kollegorna DJ Rashad och DJ Spinn var inskrivna för ett par spelningar, de mer konstnärligt lagda Laurel Halo och Fatima Al Qadiri var bokade på stora delar av turnétapperna.

Men vi fick aldrig loss någon vettig plats eller tid för en Hyperdub-konsert i Stockholm, något jag deppat över ett tag nu av rätt själviska skäl. Mest för att jag så gärna ville vara del av ett sånt firande i min hemstad för ett skivbolag jag verkligen tycker om, som sedan jag själv var 14-15 gjort saker på ett sätt som jag tidigare aldrig hade hört eller förstått mig på, och som således vidgade mina vyer. Men den känslan har stillats, sedan länge. Hyperdub-familjen har förlorat DJ Rashad och nu under gårdagen även The Spaceape på ett halvår, mitt under världsturnén med tioårsjubileumet och de retrospektiva hyllningarna som samlingarna har visat sig vara.

Att Spaceape alltid har funnits där, både i bakgrunden och i framkant, är det enklaste spontana sättet att beskriva hans betydelse för Hyperdub på. Så har det åtminstone känts för mig personligen, att jag ständigt varit medveten om att Gordon är med där även när han inte står i rampljuset, kanske främst för att han inte gör det egentligen. Spaceape har alltid varit närvarande under Hyperdubs livstid, i skuggorna när hans röst mest varit som ett eko, eller i fokus som den hårda och mörka vägledare igenom det instrumentala skrammel hans bolagskollegor och goda vänner skapat. Han var med på Hyperdubs allra första släpp, Sine Of The Dub när han fortfarande hette Daddi Gee, och han är med på det senaste, en sista EP tillsammans med vännen och Hyperdub-grundaren Kode9. Det är en person vars närvaro varit en integral del av Hyperdub, som format musiken runt hans speciella sätt och röst, som utvecklats därefter, som nu försvunnit och lämnat vänner och familj i djup sorg.

Stephen Samuel Gordon, The Spaceape, vila i frid."

The Spaceapes största musikaliska ögonblick, enligt Özgür Kurtoglu:

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA