x

''Förnedrade ställer vi oss upp och tar emot smäll efter smäll''

''Förnedrade ställer vi oss upp och tar emot smäll efter smäll''

När GAFFA bad Niklas Svensson i Dalaplan att prata om de nya låtarna på skivan Plikt Och Elände blev han något tveksam.

– Jag pratar väldigt sällan om mina texter eller om tanken bakom en viss låt. Jag valde istället att be Dalaplans gode vän Christian Jönsson att reflektera om låtarna efter eget hjärta, säger han till GAFFA.

Christian Jönsson ligger även bakom Dalaplans samtliga musikvideor. Den senaste, till singeln Jag E Din Gud, gjorde han tillsammans med Peter Toggeth Karlsson.

Ett gediget tips: lyssna på musiken via Spotify eller Wimp samtidigt som du läser om låtarna.

Så. Här är Christian Jönssons ord om låtarna. Rakt av:

1. Plikt Och Elände

– Titelspåret med ett ursprung som härstammar från de gamla skånska statarlängorna. Lika angeläget idag? Låten tar dig från den skånska myllan över Atlanten med en snurr ner om Bruce Springsteens E-Street Band med flörtande blås och klaviatur för att åter ge dig en skånsk käftsmäll där du ligger ner och tigger och ber.

2. Bakgårdsman

– Duett av den svarta sorten. Har man som inhoppare i bandet lyckats få körtexten i låten Snubblar Fram från förra skivan där det sjungs "Kom tillbaks" till "Så gott det går" är man glad att ordet "Bakgårdsman" finns med i titeln. Annars hade det lätt kunna ha blivit "bak och fram" vid eventuella inhopp.

3. Skitig Hund

– Det är många Dalaplantexter som innefattar män, radio och panik. Men vanligast förekommande än nog ändå just hund. I detta fall är det en skitig sådan och det räcker med att se bandet live för att förstå varför sångaren Niklas verkar ha så lätt att identifiera sig med just detta djur. Skällandes sprids rock'n'roll-budskapet ut med Dalaplan-patenterat handklapp och körsång.

4. Casino

– Framtida allsångsnummer där vi hand i hand står och poptrallar på det faktum att vi alla ska dö.

5. Förlorad Värld

– När varje försök att bryta sig fri bara leder till att du hamnar djupare ner i dina svarta hål. Fällan går i lås och du kan bara sitta och luta dig tillbaks och se på när åren går.

6. Hellre Kass

– Det är Jenny som tar micken på Hellre Kass som är en två minuter lång påminnelse om att må skit är fan så mycket bättre än att inte känna någonting alls.

7. Jag E Din Gud

– Se videon som jag och Peter Toggeth Karlsson gjort. Där iscensätts vår bild av låten.

8. Sparka In Min Dörr

– Befriande gospelkänning i outrot i en låt på en minut och 52 sekunder som andas hopp. Inte förvånad om den får ett närmast evigt liv under höstens turné, med sångaren Niklas stående vid altaret predikande.

9. Under Jorden

– Nattsvart är det här, och hade det inte pumpats ner luft till maskarna av Peters orgel hade vi hostat jord. Liemannens flås i vardagens likgiltighet kan man bara uthärda genom att skriva om.

10. Näve Grus

– Oklanderlig kärleksförklaring. Nakna, förnedrade ställer vi oss upp och tar emot smäll efter smäll. Kärlek är hemskt. Hemskt vackert. Vad fan ska vi annars göra?

11. Vi Ses

– Om allting som vi inte hann med när någon rycks ifrån en. Våra hjältar lämnar men vi ses snart igen.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA