x

REPORTAGE: När böcker blir livemusik

REPORTAGE: När böcker blir livemusik

Musikern Thomas Teller och författaren Kristian Carlsson har tillsammans länge arbetat med olika arrangemang där mötet mellan konstformer är i fokus. Uppmaningen att testa Bushwick Book Club i Sverige fick de från den Brooklynbaserade artisten Julie LaMendola, och efter att ha bearbetat idén höll de sin första bokklubb i Malmö 2012. Två år senare har de avverkat tio aftnar i Malmö, sex i Helsingborg och har redan planer på att starta upp såväl en turnerande version som en filial i Göteborg. Dessutom har de nyligen arbetat med originalklubben i New York, där 14 artister tolkade Mitt Liv Som Hund.

Konceptet är lika unikt som enkelt – till varje arrangemang väljs en bok, och olika artister bjuds in att tolka den inför publik. Årets höstpremiär på Moriska Paviljongen i Malmö har precis rundats av, och besökarna har fått ta del av olika artisters tolkningar av Valerie Solanas SCUM-manifest. Thomas och Kristian berättar mer om hur det fungerar:

– Om jag skulle beskriva Bushwick Book Club med en mening skulle jag nog ändå säga "böcker blir livemusik". Även om vi har haft andra konstformer så vill jag ha med ordet musik. Annars skulle man kunna säga "roliga och avslappnade men väl genomtänka helkvällar där olika genrer och konstformer möts". Vi håller på att tvätta bort meningen med vad en bokklubb kan vara och visa att det kan vara på det här viset också! En väldigt publikvänlig helhetsupplevelse.

En bokklubb annars är ju en ganska sluten grej.

– Det är kanske lite förklaringen till att det tar ett tag för det här konceptet att sätta sig. Men det här är en bokklubb i ett öppet format, man behöver aldrig ha läst en enda bok för att komma in. Och vi har haft upp emot 300 besökare, så det är allt annat än slutet.

Ni har aldrig haft en tänkt målgrupp?

– Någonstans är det väl en musik- och kulturintresserad publik som kommer. Men många gånger är det en väldig bredd på ålder och det är roligt, att skapa en miljö där olika åldrar kan mötas. Men även olika människor, och därför försöker vi boka artister som har olika målgrupper.

– Kort sagt, vi vill att alla ska tycka om oss.

Ni har en väldig bredd på konstformer och artister.

– Vi har haft en massa musik i olika genrer, och fokus ligger väl där. Men vi har också haft författare, poeter, komiker och videokonstnärer. Vi bokade en clown en gång, men han blev sjuk. Det viktiga är att det är artister med integritet, som har något att säga. Vi lägger oss inte i deras uttryckssätt utan säger att det är högt i tak och bara att gå loss.

– Man blir ofta glatt överraskad över hur olika tolkningarna är, och det är nästan det bästa – det gör att man minns dem bättre.

Under höstpremiären uppträdde sångerskan Mattis, komikern Peter Wahlbeck samt Amanda och Sabina som tillsammans utgör duon Systraskap. De berättar om hur med ganska kort varsel både fick läsa SCUM-manifestet två gånger och repa varje dag i två veckor för att bli klara.

Ni kände er aldrig låsta?

– Nej, jag tycker det är väldigt inspirerande att få en ram som jag sedan kan gå ur. Vi försökte även ta in material vi har skrivit sedan tidigare och sammankoppla det med boken.

– Det var kul att få sätta in låtarna i ett nytt sammanhang och ha ett tema. Även om vi spelade många av våra vanliga låtar så låg Valerie Solanas som en dimma över scenen.

Thomas och Kristian avrundar med att berätta vad det är som driver dem att fortsätta arrangera Bushwick Book Club i Sverige.

– Jag tycker det finaste med konceptet är inspirationen. Dels blir vi inspirerade, artisterna blir inspirerade av boken och publiken känner av det. Det visar på något sätt hur olika konstformer inspirerar varandra, på ett sätt som sällan blir så här tydligt. Det blir inte konserter i vanlig bemärkelse, man får uppleva artisten på ett annat sätt än om man går på en turné där det görs 20 likadana spelningar.

– Från början var vi själva osäkra på om det skulle funka att skriva en ny låt eller monolog till varje gång. Men det visade sig att det bara skapar mer inspiration.

Kolla in ett bildgalleri från kvällen

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA