x

Så hamnade svensken XOV mitt i ett stjärnfyllt soundtrack

Så hamnade svensken XOV mitt i ett stjärnfyllt soundtrack

Igår gick vi ut med nyheten om att det fanns två svenska artister med på kommande Hunger Games-soundtracket. Den ena var Tove Lo, den andra XOV – eller Damian Ardestani som han egentligen heter. Han släppte så sent som i förra veckan sin första singel Boys Don't Cry, från debut-EP:n som kommer i början på nästa år, men redan i nästa månad släpps han alltså på samma skiva som en rad världsstjärnor. GAFFA var såklart tvungna att byta några ord med Tensta-killen som antagligen är på väg att slå igenom på bred front. 

Grattis till platsen på Hunger Games-soundtracket! Kan du berätta om hur det gick till?

– Lorde hörde av sig till mig via ett privat meddelande på Twitter. Hon skrev något i stil med "Hey man, I'd like to ask you something, please e-mail me" och så var det någon halvskum e-postadress. Då satt jag med mitt management i LA och åt frukost. Jag tittade på mobilen och sa "jag har fått något spam-meddelande från något falskt Lorde-konto". Sen la jag ifrån mig mobilen. Tack gode gud för min manager Pia som fick mig att inse att det kanske är på riktigt. Det var en sjuk dag.

– Det visade sig att meddelandet var från självaste Lorde. Så jag skickade ett mejl, hon svarade att hon älskar min musik och är ett stort fan. Sedan beskrev hon hennes uppdrag som "curator" för soundtracket och bad mig skriva specifikt för filmen. The rest is history.

Jag förstår att du även träffat Lorde, inte bara skickat in en låt, hur var det mötet?

– Hon bjöd in mig till hennes konsert på The Greek Theatre i LA för några veckor sedan. Sedan träffades vi backstage och hängde lite. Det var fett kul, vi har mycket musik gemensamt! 

Vad betyder det för dig?

– Jag delar plats med musikaliska förebilder som Kanye West, Grace Jones och Duran Duran. Det är stort för mig! Så kul att även Tove Lo är med, och Lorde, Pusha T, Charlie XCX, Chvrches – artister jag lyssnar på kontinuerligt.

Du släppte din första singel i förra veckan, hur har den mottagits tycker du?

– P3 premierade den direkt så det var kul. Hoppas fler öppnar ögonen för den nu.

Hur skulle du beskriva den för någon som inte hört din musik?

– Mörk, blodig, självbiografisk pop med hiphop- och 80-talsinfluenser.

Avslutningsvis, hur ser den närmaste framtiden ut för dig?

– Jag pendlar mellan Stockholm och LA där mitt management sitter. Spenderar så mycket tid i studion som möjligt. Debut-EP:n är klar, men kort därefter kommer mitt debutalbum som jag fokuserar på nu. Sedan pågår ju lansering i Skandinavien. Jag kommer även att lanseras i resten av Europa och världen med fokus på USA mot slutet av året. Jag är peppad!

The Hunger Games: Mockingjay — Part 1 har premiär 19 november, men soundtracket dyker upp redan 17 november. Till dess kan ni lyssna in er på XOVs debutsingel Boys Don't Cry här nedan.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA