x

''Jag älskar att Musikhjälpen är som en stor maskin''

''Jag älskar att Musikhjälpen är som en stor maskin''

Ikväll, den åttonde december 22:00, låses återigen tre kända svenska profiler in i en bur för att sända liveradio dygnet runt under en vecka. I år placeras buren i Uppsala men målet är detsamma: att samla in pengar till ett bestämt tema – årets: stoppa spridningen av HIV. För ett par veckor förkunnades det att programledarna för Musikhjälpen blir rutinerade Kodjo Akolor tillsammans med nykomlingarna Linnea Henriksson och Petter. När Sveriges Radio gick ut med de tre namnen passade vi på att intervjua Petter för att få hans syn på äventyret som väntar honom.

Berätta – hur gick det till när du tillfrågades?

– Jag fick ett telefonsamtal, haha …

Det var helt out of the blue?

– Jag tror de hörde sig för och frågade om jag skulle vara intresserad ifall frågan dök upp, och då sa jag väl ja. Men jag ville inte säga mer än så innan jag fick frågan på riktigt. Men sen kom den, jag tänkte några dagar och sen svarade jag ja. 

Kändes det självklart att tacka ja?

– Alltså, det var ett naturligt steg för mig. Jag har ju varit inblandad i ganska mycket med Musikhjälpen. Två år, 2010 och 2011, har jag kört det här Step Your VD Game Up där jag hustlat företagschefer att skänka pengar. Och sen har jag varit inblandad i lite olika grejer, lottat ut en middag med mig själv och sådär. Så det kändes som ett ganska naturligt steg att kliva in i buren även om det för mig är okänd mark och en extremt stor grej.

Hur ser du på att göra radio då?

– Jag har gjort lite radio till och från, känt på det många gånger. Allt från de klassiska P3 Musikguiden som många artister gör till att jag förra sommaren ledde Karlavagnen i fyra avsnitt. Och det är ju liveradio där man pratar med vanliga människor rakt ut. Leder samtal kring teman och försöker få det snyggt. Men jag kände att det här är en utmaning och jag gillar att utmana mig själv. Att alltid försöka kliva in i olika zoner som inte är trygghetszonen. 

Vad tror du att din roll blir i den här trion?

Jag har inte hunnit reflektera över det. Jag känner Kodjo väldigt lite, har träffat honom ett par gånger i radio, och det är samma sak med Linnea. Men jag tycker väldigt mycket om dem, de är trevliga och jag känner att vi har en bra personkemi. Men jag vågar inte riktigt spekulera i vad min roll blir utan ska bara försöka göra det så bra jag bara kan.

Vad tänker du kring årets tema?

– Det är ett sjukt tungt ämne men det är jätteviktigt att lyfta det. Jag växte upp i Sverige på 80- och 90-talet och kommer ihåg när hela den här grejen dök upp. Man började prata om det och man såg vad som skrevs i tidningarna om HIV och allt det där. Det är ett tufft ämne att axla men samtidigt är det skitviktigt att vi för det vidare till den yngre generationen.

Har du några artister du hoppas få in i buren?

– Det har jag inte tänkt på överhuvudtaget. För mig handlar det här om att försöka göra ett så bra jobb som möjligt. Att den energi som jag tar med mig in i buren ska hjälpa mig, Linnea och Kodjo att göra ett bra jobb samt att den ska smitta av sig på en massa människor ute i landet. Att de ska se på SVT, eller lyssna på radion, och känna sig peppade på att göra något och utmana varandra.

Förra året drog Musikhjälpen in 28 miljoner kronor, kan ni toppa det?

– Jag tänker inte så mycket på beloppen, det är inte det viktiga. Det är att skapa engagemang som fokus ligger på. Det är tanken som räknas, inte exakta siffror. Den stora grejen kommer att få så många människor som möjligt att bry sig.

Och hur ser du på det här med att inte äta någonting på en vecka? 

– Alltså, jag har sprungit en massa elitlopp till höger och vänster, senast Ö Till Ö som är ett tolvtimmarslopp. Och visst, nu är det flera dagar det gäller men jag har satt mig själv under ganska många mentala test det här året. Så även om jag inte vågar uttala mig om vad jag kommer gå igenom eller hur det kommer att kännas så vet jag att jag ställt ut mig mentalt på spelplanen tidigare och kommit ut levande. Det kommer jag göra nu också.

Slutligen, vad tänker du om Musikhjälpen som initiativ?

– Jag älskar det här … att Musikhjälpen är som en stor maskin som får så mycket människor att engagera sig, det är något vi behöver i vårt samhälle idag. I den tid vi lever i, att gå ihop för något bra, att få folk att känna empati för andra och att inse att vi har det väldigt, väldigt bra där vi befinner oss är viktigt.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA