x

Hör månadens bästa låtar

Hör månadens bästa låtar

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify eller Wimp (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

Silver – Caribou

Hela det nya albumet Our Love (ja, det är fantastiskt bra) handlar, inte helt oväntat, om kärlek. Det är också Dan Snaiths tveklöst mest personliga verk hittills. Pendlandes mellan osäkerhet, heart break och andra chanser är det stundtals väldigt smärtsamt att lyssna på. "I wish I'd never met you, it doesn't mean I can't get over you" sjunger Snaith med sin mest fragila röst, och hjärtat det går itu.

Heroes – Sea Lion

Mycket ömtåligare än Linn Östbergs sovrumspop kan det inte bli. Med just sovrummet som inspelningsstudio har hon tillverkat en bländande vacker EP som är lika skör som det sprödaste av fallna höstlöv. Det här är musik att lyssna på i lurar under ensamma nätter när vinden piskar som värst utanför fönstret. Det enda du kommer att känna är värme, vi lovar.

Chemicals – Sirena

Det har sagts på flera håll att man finner henne någonstans mellan artister som Tove Lo, Marlene och Sia, och det kan väl även vi skriva under på. Samtidigt är det tråkigt att behöva förpacka och etikettera, det här är bättre än så. Viktigare är väl snarare att bara konstatera att Sirena är en del av den våg av högkvalitativ pop, mestadels framförd och tillverkad av kvinnor, som Sverige fullkomligen sprutar ur sig just nu.Supernatural – AlunaGeorge

Aluna Francis och George Reid hajpades sönder och samman förra året, både av brittisk och internationell press. Lite lugnare verkar det vara i bloggosfären när det första alstret från vad som troligen ska bli ett uppföljaralbum landat. Skönt för dem, men musikaliskt finns det ingen anledning att tona ned förväntingarna för det här klubbig och futuristisk R&B-synthpop när den smakar som allra godast.Curtains – Vita Bergen

Är det ens tillåtet att låta så här mycket Arcade Fire, var en av de första tankarna som dök upp när de första tonerna mötte sångarens röst. Sen övergick allt plötsligt till någon slags Lust For Life/Hellström-esk popparad och förvirringen var total. Ett par lyssningar senare framträdde en smakfull helhet, och om detta Göteborgsband bara kan fila bort några av de tydligaste referenserna i framtiden så kan det bli hur bra som helst.

Spirit Away – Korallreven

Är den här duon ens kapabel till att göra någonting dåligt frågar du dig? Vi vet inte. Att döma av samtliga produktioner sedan starten 2009 någon gång så är det inte troligt. Hittills har två låtar landat från kommande albumet Second Comin' (hej Stone Roses-referens). Tidigare perfekta Death Is Not For Us och nu detta rosafärgade Jenka-tuggummi till perfekta baleariska poplåt.

Bet – Tinashe feat Dev Hynes

Det finns så löjligt många kvinnliga talangfulla super-mega-R&B-stjärnor, eller ja blivade åtminstone, just nu att det börjar bli svårt att hålla reda på dem. Männens välde i den genren är, om inte redan så snart, förbi. Och om resten av det kommande albumet Aquarius är så här drömskt/varmt/eteriskt så börjar vi prata best of 2014. Missa förresten inte Dev Hynes (Blood Orange) rätt så aptitliga gitarrsolo i slutminuten.

Moment Of Clarity – Beatrice Eli

Denna dam går från klarhet till klarhet, eh om ni fattar. Men om vi lägger dåliga ordvitsar åt sidan så är det ju onekligen så att hon är en av de klarast lysande stjärnorna på den svenska pophimlen just nu, för att använda ett slitet men passande uttryck. Full av synthar, 80-talsvibbar och ett underliggande mörker är den här låten i sin natur rätt olik Girls men inte desto mindre hittig.

Weak Heart – Zara Larsson

För sex år sedan vann hon TV4-spektaklet Talang, efter att ha förtrollat både publik och jury med sin version av My Heart Will Go On. Sen hände i stort sett ingenting, och det ska vi nog vara rätt glada för. Idag är hon 16 (!), jämförs flitigt med Rihanna har precis släppt sitt debutalbum 1 och nästa steg är förstås USA. Och om inte den här smäktande balladen slår med dunder och brak där borta så vore det bara konstigt.Atlanten – Sakarias

Ni minns när Oskar Linnros och Daniel Adams-Ray gick skilda vägar och solodebuterade för ett antal år sedan? Mm, de båda herrarnas musik var i ärlighetens namn rätt snarlik. I fallet Lorentz & Sakarias gäller samma sak. Slick, modern R&B med auto tune-reglaget i botten är helt enkelt det bröderna gör bäst, även när de delat på sig. Och vad gör det när det låter så här bra? Det blir bara mer gott till oss.

 

Bad Guy Now – Erlend Øye

Med en planerad release i maj och således alldeles förskräckligt försenat kommer vår favoritnorrmans nya album Legao. Och hur låter det då? Cheesy, tillbaka till Kings Of Convenience-tiden-poppigt, baktakt, kärleksbesvär, medelhavet är ett gäng osammanhängande ord som dyker upp i medvetandet. Just det här spåret avnjuts med fördel på en trapp i en italiensk bergsby tillsammans med en vän och ett par flaskor rödvin.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify eller Wimp (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA