x

Se dokumentär om festivalen med bara kvinnliga akter

Se dokumentär om festivalen med bara kvinnliga akter

Tidigare i år arrangerades festivalen Popup i Umeå med akter som Silvana Imam och Systerskap. En festival som bokade en helt kvinnlig line-up och som, enligt Sveriges Radio, var den första helt kvinnligt bokade svenska festivalen. Idag släpptes en dokumentär som produktionsbolaget Lampray gjort om festivalen, och där några av artisterna medverkar i såväl intervjuer som live. Vi bad producenten och regissören Amanda Björk svara på ett par frågor. Läs vår korta intervju, och kolla in dokumentären.

Vad anser du gör Popup speciellt?

– Att Popup valde att bara boka kvinnliga akter, och att de inte gör någon grej av det. Egentligen exakt motsatt mot den vinkel jag har valt i dokumentären – jag ville lyfta frågan. Men jag tror att det är viktigt och att båda delarna behövs. En tyst överenskommelse om att det här faktiskt också fungerar och säljer, tillsammans med någon som skriker ut det. Frågan är viktig att lyfta så länge det är en skev könsfördelning. Utopin är såklart att det inte behöver påtalas. Men till dess ska det skrikas ut.

Vilka frågor ville du att artisterna skulle reflektera över?

– Det var ett extremt snabbt filmprojekt, så vi hade inte så mycket tid alls för intervjuer. Men de frågorna som jag ansåg var viktiga att lyfta var de kring inspiration samt kring den svenska musikscenen och kvinnors ställning i den.

Hur tycker du att den svenska musikscenen är idag?

– Sverige är väl, som alltid, ett relativt bra undantag om man ser till musikscenen globalt. Men samtidigt är vi den tredje största musikexporten i världen. Och fortfarande är något väldigt skevt. Varför ser det ut såhär? Varför är 91% av alla akter män?* Det finns så extremt många grymma kvinnliga akter som inte får komma fram. Eller som får tvinga sig fram. Men jag tror det mer handlar om en bakomliggande struktur: vilka som är bokare, vilka som styr. Och det är i majoritet män. Män bokar män. Men jag ser ljust på det, och hoppas att det sker en förändring. Det är mycket som bubblar med Femtastic, Skapelsen, Fifty och så vidare. 

*Enligt Fattas undersökning av Europas festivaler från 29 okt.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA