x

''Första och sista gången vi spelar framför döda människor''

''Första och sista gången vi spelar framför döda människor''

Hösten har varit händelserik för trion Like Swimming från Stockholm. Först albumsläpp – i form av fullängdsdebuten Structures – och sedan iväg på turné. Nu är de nyss hemkomna från USA och i helgen spelar de på Novellfesten i Stockholm. Vi kände att det var dags ta reda på mer – så vi ställde några frågor till dem. 

Ni har varit ute på en vända i USA igen, hur har det varit? 

– Det har varit grymt roligt och spännande.

Har ni någon extra spännande anekdot att dela med er av? 

– När vi hade kört bil från New York till Connecticut och hamnat i en liten stad som heter Middletown så går vi in på stället där vi ska spela. Vi får då reda på att det under kvällen är pub crawl i staden. Det innebär att ett gäng går från ställe till ställe och stannar i en timme. Vi får även reda på att alla kommer vara utklädda … vi spelar senare för ett stort gäng zombier. Antagligen första och sista gången vi spelar framför döda människor.

Något starkt minne som ni känner att ni aldrig kommer glömma?

Att få spela på en radiostation i Philadelphia där Mary J. Blige spelat dagen innan. Det kändes häftigt och lite konstigt på samma gång. Lilla vi liksom …

Ni har ju varit över tidigare, var det någon skillnad denna gång? 

– Det var spännande att få komma till ställen som New Orleans och Hattiesburg! På något sätt känns det som att folk har lite bättre koll på oss i USA nu än senast. Sist vi var där var vi på South By South West där man är ett av ofantligt många band. Så att få vara på en turné som inte kretsar kring en stor festival är såklart annorlunda. Nu när vi även har släppt ett album känns det liksom som att vi har mer att komma med.

På söndag spelar ni på Novellfesten, vad kan publiken förvänta sig?

– Vi kommer att spela lite mer avskalat än vad vi i vanliga fall gör. Det blir mer mysigt och stämningsfullt på något vis. I den tappningen har vi inte spelat i Sverige tidigare! Låtarna låter helt enkelt lite annorlunda än på albumet vilket kan vara intressant att höra.

Ni släppte ert debutalbum Structures tidigare under hösten, för dem som inte hört det än, hur skulle ni beskriva det?

– Vi är väldigt stolta över vårt debutalbum och som ofta med debutalbum så är det en bredd på låtarna. Det finns liksom lugna och vackra låtar men även en del som är mer röjiga. Jag tror att många kan hitta sin favoritlåt på plattan. Eller en kan ju i alla fall hoppas. 

Efter att ha jobbat hårt så släpps plattan, och folk börjar tycka saker, hur känns det?

– Det är spännande! Vi har fått så mycket fina recensioner på vår platta vilket såklart känns fantastiskt. Det känns som att den mottas på ett rättvist sätt. 

Är ni nöjda med den?

– Verkligen! Det är sjukt kul att få släppa skiva och börja fundera över hur nästa skiva ska låta.

Hur ser framtiden ut för er?

– Vi planerar att åka tillbaka till USA och kanske även Kanada på vårkanten. Innan dess ska vi skriva nya låtar och repa och spela här hemma så mycket vi bara kan. Det känns kittlande på något vis.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 

Lägg din röst i GAFFA-Priset – fina premier står på spel


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA