x

Banbrytande och färgglatt

Banbrytande och färgglatt

Det är dags för Irland och gothic/pop-gruppen Jape att pånyttleverera. Hittills fyra album i diskografin, varav två av dem är prisbelönta av Choice Music Prize för årets (2008 och 2011) bästa album.

Från sångaren Richard Egans soloprojekt, till att Jape blev ett tremannaband. Från det senaste albumet Ocean Of Frequency, till den kommande This Chemical Sea. Från Irland och Dublin, till Sverige och Malmö. Bandet har nämligen spelat in nästkommande album i deras studio på svensk mark, då Richard sedan 2012 är boende i vår sydligaste storstad. Han ville helt och hållet fokusera på musiken och flytten i sig har betytt mycket för både honom och Japes sound. Videon till den första singeln The Heart's Desire är filmad och producerad av London/Dublin-baserade Conor Finnegan (som även står för Fluffy McCloud i Disneys upphav av kortfilmer).

– Videon i sig har inspirerats av Japes nya album. Idén att filma under vatten kom från albumets titel – This Chemical Sea – samt låten Metamorphosis som ledde till idén av en varelse som utvecklas från början. För mig var det ett kontrast med raden "allow yourself to breathe" från The Heart's Desire, och även det här med att vara under vatten. Sedan blev albumets artwork av M&E inspiration till att Richies ansikte skulle vara täckt av färg. Den delen av inspelningen var väldigt rolig! Hela undervattensgrejen är filmad i en hemmagjord vattenbehållare i min trädgård. Jag filmande lite, flyttade runt lite stenar och växter och filmade lite till, säger producenten Conor Finnegan till GAFFA.

Även Egan gillade filminspelningen av den ytterst färgglada videon. Enligt honom var det väldigt enkelt att bolla idéer sinsemellan, vilket gjorde att samarbetet inte var något annat än naturligt och allt föll på sin plats, om än en liten bit i taget.

– Jag är glad att ha fått möjligheten att jobba med Conor under arbetet med det här videon. Jag har varit ett fan av hans animationer rätt länge och det var inspirerande att jobba så nära honom. Han har en fantastisk känsla för detaljer och ett öppet sinne vad gäller fantasi, säger Richard Egan om samarbetet och produktionen av den nya videon.

Singeln har en månad på nacken, men GAFFA kan stolt presentera världspremiären av The Heart's Desire. Och efter att ha sett videon, är det fritt fram att tänka att vi har rykande färskt material att se fram emot direkt efter årsskiftet. Lyckligtvis, så att säga. Se videon nedan:

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 

Lägg din röst i GAFFA-Priset – fina premier står på spel

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA