x

Dags att riva upp danstillståndet?

Dags att riva upp danstillståndet?

När hela valkarusellen är över och det är dags att återgå till vardagen för de svenska politikerna börjar också motionerna trilla in. Då tycker vi att det är fint när det finns politiker som jobbar mot märkliga tillstånd som försvårar för alla som älskar att dansa sig svettiga. För det krävs nämligen ett danstillstånd om en arrangör ska kunna tillåta sina gäster att svänga lite på höfterna. Ett tillstånd som folkpartisterna Mathias Sundin, Birgitta Ohlsson, Robert Hannah och Maria Weimer nu motionerar för ska avskaffas.

Bakgrunden till tillståndet är det folkparksfenomen som växte fram mellan 20- och 40-talet, och som skapade en hel del oroligheter runtomkring i landet. Men eftersom Sverige har en restriktiv alkoholpolicy anser motionsskrivarna att det är tämligen förlegat med att dessutom då kräva tillstånd för dans.

Så här skriver de i sin motion:

"Danstillståndets försvarare har bland annat anfört att det är välkänt att det vid danstillställningar ofta kan uppkomma bråk som kräver polisingripande och att stora danstillställningar kan leda till trafikproblem. Även om ordvalen vittnar om en annan tidsanda är det naturligtvis riktigt att bråk och polisingripanden är vanliga i krogmiljö. Av bland annat det skälet har vi en restriktiv alkohollagstiftning och en mängd olika tillstånd för dem som vill bedriva till exempel en nattklubb. Att tillståndsbelägga själva dansen känns däremot både märkligt och omodernt.

Det är också begripligt att tillstånd krävs för att genomföra manifestationer och andra offentliga tillställningar på gator och torg. För att anordna sådana aktiviteter, oavsett om de inbegriper dans eller ej, på offentlig plats kräver ordningslagen redan att man har tillstånd. För danstillställningar fordras dock tillstånd även om tillställningen inte äger rum på offentlig plats. Risken att oreglerat dansande kan komma att störa trafiken får i sammanhanget betraktas som minimal."

GAFFA gillar att dansa. Och hoppas att det förenklas för arrangörer att styra upp lite pardans eller ett par moonwalks i framtiden.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA