x

Sakarias hyllar illegal nedladdning: ''Det har betytt allt''

Sakarias hyllar illegal nedladdning: ''Det har betytt allt''

I GAFFAs decembernummer pratar vi med Sakarias om hur det var att växa upp mitt i den digitala revolutionen.

– Det är internet som möjliggjort min kreativitet kan man säga. Jag har alltid haft tillgång till all musik ... och att det fanns möjlighet att få tag på program som skulle kostat 25-30-tusen annars, det har betytt allt.

Fildelning!

– Ja, alltså det är hur många artister som helst som hittat sin musikaliska bas via illegal fildelning. Jag är uppväxt mitt i Napsterkulturen och senare när jag startade min label så var det just i det här glappet då alla var som mest frustrerade, innan Spotify kom och fildelningshetsen var som värst. Detta var kanske sex-sju år sedan då vet var supersällsynt att det investerades i artister.

Men det har förändrats?

– Ja, Spotify löste problemen till ganska stor del tycker jag. Formen byttes från ägande till tillgänglighet och det pratades ju om att musiken stals ... nu finns knappt någon musik att stjäla längre, den är allas hela tiden.

Och skivbolagen, hur ser deras roll ut?

– De satsar ofta på innehåll som är ganska färdigt från början, sånt som de sett genererar mycket streams på Spotify.

De sitter och kollar siffror med andra ord.

– Ja visst, det som var magkänsla och intuition förr, det är mer strategi och matematik idag. Man kollar hur streamingkurvan ser ut, vilka det är som lyssnar, män eller kvinnor och så vidare. Det är väldigt formaterat.

Läs hela intervjun i GAFFAs decembernummer som är ute nu på fredag, 28 november.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA