x

''Rodriguez gillade Tomas Holmström''

''Rodriguez gillade Tomas Holmström''

Det är den tiden på året igen när det är dags att packa väskorna och åka till franska Bretagne och besöka Rennes och den årliga festivalen Les Rencontres Trans Musicales. Festivalen startade 1979 och har blivit känd för att boka band som kommer att bli stora, bland annat spelade Daft Punk, Björk och Lenny Kravitz där innan de slog igenom.

Själv minns jag 2009 när jag såg Rodriquez göra en nervig och emellanåt vimsig spelning och dagen efter när han satte sig bredvid mig på tåget från Rennes till Paris. Samma år gjorde också Brightblack Morning Light en fantastisk spelning för en alltför liten publik. Men min största upplevelse i Rennes var 2011 när Alexander Tucker (numera en del i Grumbling Fur) klockan 3 på natten med ett bord fullt av pedaler, maskiner och en rullbandspelare skapade fantastiska drones som skakade om hela festivalen.

En stor del av charmen med festivalen är var den hålls. I enorma mässlokaler ute vid flyplatsen byggs scener upp i varje byggnad med barer och restauranger som håller ihop området. På så sätt gör det inget att det alltid regnar och alla band får ett bra ljud och en rejäl ljusshow. Man tvekar heller inte att bege sig till en ny scen på grund av regn.

Men vad som verkligen är spännande är att hitta de där artisterna man aldrig hört talas om eller bara läst om men aldrig sett. I år ser jag fram emot den amerikanska DJ'n Brian Shimkovitz och hans Awesome Tapes From Africa, ett DJ-set där han mixar in obskyra kassetter som han hittat under sina resor i Afrika. Eller den lettiska techno-artisten Ten Walls och från Holland tänker jag se den krautinspierade Dollkraut som med analoga synthar dyker djupt ner bland John Barry, Ennio Morricone och Giorgio Moroder. Jag har också länge sett fram emot att få se danska Den Sorte Skole och den isländska folkmusikern Dad Rocks!

Så nu är det bara att ännu en gång dyka ner i programmet, kryssa för artister och planera mellan scenerna, för man vill ju inte missa just den där spelningen som gör alla festivaler så speciella.

Och nej, Rodriguez sa inte så mycket på den där tågresan. Men han gillade Tomas Holmström.

Les Rencontres Trans Musicales sker 3 - 7 december.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA