x

Den här genren gör att vi kör för fort

Den här genren gör att vi kör för fort

Runt jul- och nyårshelgerna är det många som sätter sig i bilen för att färdas till släkt och vänner. Eller kanske färdas ifrån dem, för att slippa umgås. Oavsett anledning till bilkörandet kan det vara intressant att ta del av en ny undersökning som OKQ8 har gjort. Den visar nämligen att 21 procent av de svenska bilisterna trycker lite extra på gasen när de hör en viss typ av musik spelas i radion.

Kikar man sen på de som då påverkas av musikvalet är det tydligt att vissa genren påverkar bilkörandet mer än andra. I undersökningen kommer det nämligen fram att 46,5 procent av de som påverkas gör det av rockmusik, och att det lätt går lite fortare än tänkt när rock ljuder ur högtalarna. De genren som verkar påverka minst å andra sidan är jazz och soul som båda bara påverkar cirka 0,5 procent av de påverkade.

Den här typen av undersökningar ska säkerligen tas med en nypa salt. Men det finns mycket som tyder på att musik vid bilkörning faktiskt påverkar på olika sätt. Håkan Lidbo är kompositör och involverad i ett projekt med namnet Sounds For Driving, som syftar till att påverka förare positivt med hjälp av ljud säger så här:

– Det finns mycket forskning kring just musik och bilkörning som tydligt visar att den påverkar oss som förare. Den kan både försämra och skärpa uppmärksamheten så därför är det viktigt att vara medveten om detta.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA