x

''Man växer bara upp och är den man råkar ha blivit''

''Man växer bara upp och är den man råkar ha blivit''

Brittiska FKA Twigs har fått sitt stora genombrott i år och nominerades bland annat till prestigefyllda Mercury Prize. På GAFFA:s lista över årets bästa album tog sig hennes LP1 in på en hedersvärd 13:e plats. När hon besökte Köpenhamn passade vi därför på att snacka med sångerskan.

I den sömniga staden Gloucestershire springer en tre år gammal flicka runt. Hon är busig idag, retar upp sin mor som försöker sätta henne på plats.

– Om du inte lär dig att uppföra dig kommer det inte bli något av dig. Flickan stannar upp och svarar.

– Jag kommer bli stor en dag.

23 år senare verkar det som att orden blivit sanna. Idag är Tahliah Debrett Barnett bättre känd under sitt artistnamn FKA Twigs. Som sångerska, dansare och producent har hon på bara två år gått från att vara ett undergroundfenomen som dök upp på förstasidan av brittiska magasinet i-D – utan förklarande artikel i tidningen – till superhajpad kritikerälskling. Mycket tack vara sin provoka- tiva musik och fascinerande videor.

När man frågar henne vad hon tycker om att vara "världens mest intressanta musiker just nu" – som det så flott uttrycks
i Dazed Magazine – rycker hon mest på axlarna. Hon undviker att svara alls på frågan. Istället vill hon prata om sitt debutal- bum LP1.

– Det är ett mycket spännande och lustfyllt album som jag gjorde under en period i mitt liv då jag genomgick stora förändringar. När jag gjorde EP1 var jag lugnare. Men under tiden LP1 blev till kämpade jag med vad jag ville få sagt och med att vara kvinna och inte en liten tjej längre. Att hitta min sexualitet, och hur jag kände mig bekväm med att porträttera den.

En estetisk slöja

Det finns en kontrast kring FKA Twigs persona som blir tydlig när GAFFA möter sångerskan innan hennes utsålda spelning i Köpenhamn. Det verkar som att hon helst hade velat gömma sig långt borta från rampljuset, uppmärksamheten och nyfikna journalister. Men på samma gång drar hon blickarna till sig med teatraliska gester och ett estetiskt yttre. Det kraftigt målade läpparna, de två strama flätorna som ligger i pannan under den röda baskerliknande mössan och septum- piercingen som ett centrum mitt i ansiktet. Men kanske är det i verkligheten det hon gör – gömmer sig bakom ett estetiskt yttre och ett alias.

FKA Twigs är inte lätt att komma in på livet. Hon håller hela tiden en viss distans, svarar kort och lågmält. Om alls. Kanske för att hon vill behålla mystiken som ligger som en slöja runt henne – kanske för att bevara sig själv och slippa dela med sig
av sitt liv. Att hon som barn skulle vara mycket blyg och att hon mest tillbringade sin tid ensam med att dagdrömma, måla och dansa är inte svårt att föreställa sig. Hon är inte heller särskilt intresserad av att svara på om den blyga men fantasifulla flickan har haft någon inverkan på det musikaliska och estetiska universum som kvinnan FKA Twigs idag befinner sig i.

– Jag tycker inte om att försöka svara på varför saker är som de är, eller inte är. Man växer bara upp och är den man råkar ha blivit. Det är så många faktorer som spelar in. Jag kan inte sitta och analysera mig själv och mitt liv.

Det kanske inte heller behövs. För den där treåriga flickans närmast spådomslika utsago verkar hålla i sig. Tahliah Debrett Barnett har verkligen gjort något med sitt liv. Och hon har blivit stor.

VEM?

26-åriga FKA Twigs eller Tahliah Debrett Barnett, som
det står i passet, är en tidigare dansare som kan ses i kollegan Jessie J:s musikvideo till Do It Like A Dude. Namnet Twigs refererar till det knakande ljud som sånger- skans kropp gav ifrån sig när hon dansade medan FKA betyder Formerly Known As.

VAD?

På under två år har sångerskan, dansaren och producenten gett ut EP1 och EP2 samt debutalbumet LP1.

– Jag vet inte riktigt vilken slags musik jag gör. Jag gör bara musik som väcker känslor i mig och
som jag gillar att göra. Jag tycker inte att det är vare sig R&B eller triphop, som många journalister säger. Det är bara musik.

VAR?

Uppväxt i Gloucestershire i de sydvästra delarna av England.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA