x

Jocke Berg: ''Klart vi haft enorma svackor''

Jocke Berg: ''Klart vi haft enorma svackor''

Kent kammade hem fyra GAFFA-Priser

Årets album: Tigerdrottningen
Årets pop: Tigerdrottningen
Årets grupp
Årets hit: La Belle Èpoque

Grattis till GAFFA-Priserna!
– Tack! Vilken underbar årsavslutningsbonus. Man tenderar ju att glömma bort albumet efter att turnén tagit slut. Det känns som det var så längesen och då är det väldigt roligt och trevligt att bli påmind med uppskattning.

Vad vill du säga till GAFFAs läsare som röstat fram er?
– Ja, tack igen självklart! Väldigt väldigt roligt att folk tycker om det vi gjort. Vi var själva extremt nöjda när vi släppte skivan och sen var det fullt ös i ett halvår, och efter det kände vi lite "vad ska vi göra nu?" då är det väldigt värmande att se att musiken har stannat kvar hos folk.

Att det är just läsarna och folket som uttalat sig. Känns det särskilt viktigt?
– Ja, det är klart att det är väldigt viktigt, särskilt när man hållit på så länge som vi har gjort. Proffstyckarjuryn prioriterar oftast ungdomar, de tänker på nyhetsvärdet och det är förstås helt i sin rätt.

För vem gör ni musik?
– Det är svårt att utgå ifrån någon annan än sig själv, allting blir ju bara gissningar och det är inte min uppgift att gissa vad andra vill ha. Men som textförfattare är man inte särskilt unik så gillar man det själv är chansen stor att andra gör det också. Det blir viktigare och viktigare att hitta en anledning till varför man gör musik, man måste bygga en liten värld för sig själv och hitta kicken. Det ska kännas i kroppen. Först i ett senare skede börjar man tänka på publiken som ska motta det här, vad man ska göra live och så vidare. Som tur är har vi ju en väldigt trogen publik, men vi vill inte servera dem det de tror att de vill ha utan det de inte visste att de ville ha.

Har ni någonsin känt att kicken inte varit där och liksom tänkt att, äsch vi lägger ner det här?
– Det är klart att vi har haft enorma svackor, det har alla artister. Det finns dagar när man tycker att det man gjort är sjukt bra och andra när man tycker att det är det sämsta som någonsin gjorts. Det är en berg- och dalbana det där. När man spenderar flera månader med att skriva och spela kan det bli svårt att behålla fokus. Den största faran är att man tröttnar på något som är riktigt bra och försöker hitta på nya saker för att man är uttråkad.

Ni har ju gjort om en del gamla låtar live, vet att många fans vill inget hellre än att ni ska släppa dem på skiva.
– Jo vi har gjort lite uppfräschningar av gammalt material, modiferat ljudbilden och så men att sedan spela in det eller hotta upp det, det skulle kännas som gravplundring. Då är det roligare att skriva någonting nytt.

Ni måste vara det svenska band som har bäst relation till sina fans. Hur har det byggts upp?
– Vi började ju väldigt tidigt med vår första hemsida, redan i slutet av 95 början på 96. Man skulle ha det då. Det var skivbolaget som skötte den. Men sen hittade vi en fansida som var mycket bättre så då frågade vi om inte han som hade den kunde ta över den officiella. Här uppstod en direktkommunikation med de som faktiskt lyssnade på oss. Folk hade tusen olika åsikter, gillade vissa saker och hatade andra. Det öppnades en värld av feedback med lyssnarna. Det var var något helt nytt och det fick oss att hoppa över mellanledet, det vill säga media. Vi kunde ju ju prata direkt med dem som gillade oss och det gav oss en väldigt konkret bild av vad vi betydde för folk.

Och ni blev aldrig ouppnåeliga.
– Nej, vi har alltid försökt undvika det. Jag tror folk fattade att vi också bara var personer med fel och brister. Vi svarade på alla möjliga frågor, försvarade oss, tackade och ställde ned skåpet ibland. Sen när vi giggade kunde vi titta ut bland folk och känna att "där är dom ju". Det var väldigt mäktigt. Det uppstod ett ömsesidigt förtroende, de hade ett förtroende för att vi skulle leverera och vi för att de skulle komma och titta. Vi ville inte svika de här människorna. Så, Henke och hemsidan var nog en väldigt stor del i att vi har den här relationen med våra fans.

Kentfest var väldigt lyckat. Blir det en repris på det?
– Ja, vi har pratat om det att göra det igen, men det blir inte nästa sommar eftersom vi inte kommer ha en ny skiva. Ska man göra något så vädligt stort som tar så mycket tid i anspråk så vill man hänga upp det på nånting nytt. Jag är sjukt allergisk mot greatest hits-tänket, det känns inte så attraktivt.

Vad har Kent för planer det närmaste året?
– Nu gör vi ju de här spelningarna i sommar, vi kände att vi inte var riktigt klara med den här skivan, så vi kör en vända till. Annars jobbar vi alla i studion hela tiden med olika saker, jag samlar på mig låtar, skriver och producerar och håller på, och en del kanske kommer att lägga grunden för en framtida Kent-platta. Men vi pratar om minst ett år, då kanske man drar igång igen. Vi kommer antagligen att börja prata om det där när vi ska repa inför sommaren.

Läs del 2 av vår intervju här: Jocke Berg: "Nationalismen påverkar Sveriges musikklimat"

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA