x

Jocke Berg: ''Nationalismen påverkar Sveriges musikklimat''

Jocke Berg: ''Nationalismen påverkar Sveriges musikklimat''

Det här är del 2 av vår exklusiva intervju med Jocke Berg. Läs del 1 här:

Jocke Berg: "Klart vi haft enorma svackor"

Tigerdrottningen är ett väldigt politiskt album. Hur kommer det sig att du tog den vägen i ditt textförfattande?
– Dels var det en väg man inte hade utforskat förut och ofta blir det så att man skriver på ett par låtar som får visa vägen för resten. Plötsligt inser man att man håller på att utforska ett helt nytt område. Det handlar ju om de företeelser som ledde fram till valet i höstas som gick dubbelt så illa som jag befarade.

Ja, vad hände egentligen?
– Precis de sakerna man var livrädd för hände. Det blåser starka högervindar och då kommer nationalismen. Detta är ett mönster som vi ser gå igen om och om igen. Dessutom påverkar det Sveriges musikklimat.

På vilket sätt?
– Vi hyllar den svenska musiken mer än någonsin, medan utländska akter får allt sämre kritik, trots att allt är fuckin derivat av utländska saker. På det tidiga 90-talet var det tvärtom, så det där har helt vänt. Det är inte bara SD som står för det som händer, utan nationalismen visar sig i alla möjliga genrer och det är enormt obehagligt. Vi har blivit en La Belle Epoque-nation som pekar finger på varandra, det är ert fel, det är ditt fel. En vän till mig som är politisk journalist uttryckte det som att vi har blivit en nation av politiska separatister. Ett gäng smågrupper som alla är oerhört kränkta och inte visar någon förståelse för varandra, ingen vill medla, ingen vill förhandla och ingen vill kompromissa.

Det känns som att apokalypsen är nära. 
– Haha, det är onekligen otroligt läskigt det som händer. Ett moraliskt lågvattenmärke, men nu är vi här där resten av Europa varit länge. Och när det väl händer ja då är hela regeringsformen helt oförberedd. Det är totalt kaos, jag har fortfarande svårt att förstå hur det kunde hända. Att man tycks ha glömt bort det här partiets bakgrund, och var de faktiskt kommer ifrån.

Vad gör man?
– Ja du, jag har ingen aning. Vi gjorde ett album som handlar om det i alla fall, men vi kunde lika gärna gjort ett album om blommor och bin. Det spelar ingen roll vad vi säger för alla de som tar till sig det vi skriver har antagligen redan samma åsikter. Det är väldigt svårt att få ut sina åsikter till andra grupper, vi mot dom-tänket är för utbrett.

Till sist, vad har du för nyårslöfte?
– Jag brukar inte ha något, men i år drömmer jag om det här gamla fina ordet solidaritet. Vi kanske behöver komma överens om olika saker. De känns oerhört viktigt att folk tar ställning i det kommande valet (intervjun gjordes innan extravalet ställdes in reds. anm.) och säger vad man tycker. Nu har vi chansen att bestämma vad vi vill ha för samhälle. Men det kommer bli shaky business, det tror jag.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA