x

"Den handlar om jobbiga snubbar, så kallade 'bros'"

"Den handlar om jobbiga snubbar, så kallade 'bros'"

Sent förra året släppte Stockholmarna i Last Lynx sin finfina EP Rifts, och om man ska försöka beskriva det hela så hamnar vi väl nånstans mellan pop, indie, elektronisk pop med en botten i 60-70-talets organiska tongångar. Men varför ska vi försöka beskriva när bandet gjort det så fint själva? Här nedan guidar nämligen bandet oss genom hela Rifts, i vad vi kallar vår artikelserie Låt För Låt


Varför inte lyssna på EP:n samtidigt här på Spotify?

Ordet över till Last Lynx:

Cardiac

Vi ville bryta vårt slowburner mönster lite grann och göra några snabbare låtar. Cardiac är inspirerad av en tid i San Francisco, berusningsmedel, Street Fighter Alpha 2 turneringar med äldre herrar på risiga barer i bay area och långdistans-förhållanden. När vi skrev låten så hade vi orden "it makes me wanna fråga dig" på demon. Vi beslöt oss att ha kvar den texten som en hyllning till svengelska och för att vi tyckte att det lät jävligt gött.

None Of My Friends

Handlar om en miserabel person som bara vill dansa i månljuset med en käresta, men allt har redan blivit till skit. Om man ska måla upp en bild av soundet så var tanken att denna person sitter ensam på en gammal ned-festad dansbana mitt ute i skogen och längtar tillbaka till festen som tagit slut för längesen, hen tycks sig fortfarande höra saxofon-slingorna ifrån kvällen innan eka mellan träden och allt är bara shite. Så ungefär tänkte vi att det skulle låta.

Brother

En låt vi mestadels skrev i replokalen. Den handlar om jobbiga snubbar,  så kallade "bros", därav titeln på låten. När man hellre flyr än fäktar. Den enda låten på EPn som inte handlar om break-ups, samt även vår snabbaste låt ever. En av våra roligaste låtar att spela live. 

Get Up

Den här låten har vi vridit och vänt på tills vi legat på marken och bankat med nävarna i backen men tillslut så fick vi fram den bästa versionen av den. Jag tror att det vi ville få fram var det stora i det lilla och att vi fick lite panik när det började låta för pampigt. 
Om själva betydelsen så är det som många av våra låtar, kärlek och smärta, när det tar slut och en inte hade en jävla aning att det var på väg och hur en bara inte kan släppa taget.

Lacuna

Började med en demo vi spelade in på ett vardagsrumsgolv under namnet babymakin music. Ganska simpel låt som egentligen bara består av två delar där halva versen byggs upp med långa svajande gitarr-delayer. En soft lunk genom hjärtesorg, typ när en ser tillbaka på förhållanden, kärlek eller vänskap, och inte kan fatta hur bra det var och hur dåligt det gick.

Curtains

Började som ett ljud-experiment egentligen. Introt blev ett resultat när vi lagt till ackord på intromelodin som kom av experimentet. Vi spelade in en av oss som sjöng alla toner i en oktav, sen patchade vi ut dom tonerna till en sampler som vi sen skrev en melodi med. Vi ville kunna spela upp en röst på ett klaviatur och se vad vi kunde komma på med det. Curtains låg ganska länge på hyllan och var knappt tänkt att använda förens den var helt klar, då var den helt plötsligt en bra låt och inte längre ett experiment och allt "makeade sense"

 

 

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA