x

Hör månadens bästa låtar

Hör månadens bästa låtar

 

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify eller Wimp (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

True Colours  – Kite

Ungefär lika säker som man kan vara på att hösten kommer efter sommaren, så säker kan man vara på att den här svenska syntpop-akten levererar precis varje gång. Det är förresten varken höst eller sommar i den här låten, utan vinter. Atomvinter. Det är precis så hårt, kallt och stelt som vi förväntar oss av riktigt bra synt. Snart kommer EP nummer sex, se till att hitta en mörk, fuktig källare tills dess.

Inga Problem – Madi Banja

Är det bästa med den här låten att den blandar hiphop, trap och EDM sjukt smakfullt eller är det att den innehåller textraden "Dom säger vi kommer ifrån två skilda världar/jag lärde mig svenska ifrån Skilda Världar"? Svårt att veta. Klart är åtminstone att drömmen om att få höra den åtminstone två gånger varje utekväll lever. Så bra är den, det är hög tid att alla förstår det.

Sänka – Bam Spacey

Först var det här en enmansorkester i form av Magnus Johansson, sen anslöt sambon Vanja Hultberg till detta finfina projekt som har sitt hem hos Göteborgsbaserade skivbolaget Luxury. Det tycker vi var bra för den här typen av pumpande elektronisk musik mår rätt bra av att få blanda sig med både mörk som ljus stämma. Detta stycke singel har även en finfin video som återfinns på det globala nätverket.

Bara Du – AnnaMelina

Om inte den här damen blommar ut som ett av de största stjärnskotten nästa år så har ingen fattat någonting alls. EP:n Allt Är Kvar är bland det bästa vi hört 2014. Beröringspunkterna med Lorentz finns där, autotune och djupa drömska basgångar bland annat, men det är på något sätt ändå helt eget. Personligt, intimt och lågmält är det här musik för drömmare, älskande och hjärtekrossade.

Yr So Beautiful – Thaiboy Digital

Låt oss presentera denna tjugoåriga herre från Gravity Boys, japp Yung Lean och Sad Boys tvillinggrupp ni vet. Ljudbilden skvallrar rätt mycket om att det här ingår i just samma grupp av unga talanger som tog hiphop-Sverige och kanske framför allt internet med storm för typ två år sedan. Det här spåret är från albumet debuten Tiger och bör avnjutas i ett par stora tättslutande hörlurar.

Random Folk – Little Jinder

Lika bra att säga det, det här är bästa låten på den nya självbetitlade skivan, så är du en lat krake kan du börja här. Temat är förstås kärleken och känslan av att precis alla andra förutom den där speciella personen är just random folk. Själva låttexten är förresten av episka proportioner och när det är dags att sammanfatta året så har den en självklar plats. Innehåller bland annat en Scocco/Nilsson-referens.

Push Pull – Purity Ring

För två år sen kom debutalbumet Shrines. Ett album som helt rättvist hamnade på åtskilliga årsbästalistor. Sedan hördes inte särskilt mycket från dessa kanadensare. Men nu är Megan James och Corin Roddick tillbaka med vad som förhoppningsvis är den första tuggan på ett nytt album. Det är lite lättsammare, lite större och lite flyktigare den här gången, men med samma elektroniska exakthet.

Turn Me Up – Twin Shadow

"I think it's important to let people take what they need from songs instead of explaining too much about what they mean…", konstaterar George Lewis Jr och släpper denna förföriska lilla pärla till låt. Så ta nu de visdomen till er och lyssna, sluta tänk så mycket. Då kommer ni antagligen höra att fortsätter det här så kan nästa album bli lika bra som 2012 års snudd på kompletta Confess.

Jordens Undergång – Farväl Till Ungdomen feat. Alice B

Vad skönt det hade varit ändå om den var på väg, jordens undergång. Så mycket skit man skulle slippa. Så bygger vi upp alltihop från grunden efteråt sen istället. Nackdelen med det vore att vi aldrig skulle få höra Alice Bs röst igen, och det vill man ju göra. Äsch, det är bara att släppa lös domedagstankarna och kura upp under täcket i soffan och deppa ihop ordentligt till detta vackra melankoliska stycke.

Chess – Petite Noir

Denna sydafrikan har inte varit jätteproduktiv sedan han dök upp för ungefär två år sedan med eminenta låten Till We Ghosts. Istället har de låtar som han väl presterat hållt desto högre kvalitet. Yannick Ilunga leker med röstlägen, från bariton till falsett och allt däremellan utan några som helst problem i sex och en halv minut. Rent musikaliskt har han jämförts med Tv On The Radio och det kan vi väl gå med på.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA