x

Zara Larsson: "Jobbigt att ständigt behöva bråka med kränkta män"

Zara Larsson: "Jobbigt att ständigt behöva bråka med kränkta män"

Grattis Zara! Du har tilldelats GAFFA-redaktionens specialpris!
– Jag säger tack så hemskt mycket för detta pris! Det betyder jättemycket för mig och det är oerhört kul att det uppmärksammas på ett positivt sätt. Hihi.

Hur viktigt är det för dig att vara en förebild för unga tjejer?
– Jag är bara mig själv och säger helt enkelt vad jag står för och tycker. Mitt mål är inte att få andra att vilja vara som mig, utan mer att få framför allt unga tjejer att våga säga vad dem själva tycker och står för. Självklart är det både underbart och lite krävande att vara en förebild. Att ha folk som ser upp till mig eller som faktiskt lyssnar på vad jag säger är ju helt fantastiskt! Jag försöker helt enkelt få ut så mycket som möjligt av det.

Det är modigt att som 16-årig artist gå ut med den typen budskap som du gör. Tröttnar du inte på alla kränkta män?
– Jag tycker inte det är speciellt modigt att tro på jämställdhet. Det är sunt förnuft. Däremot kan det vara lite jobbigt att ständigt behöva bråka med, som sagt, kränkta män som inte fattar. Jag får skit hela tiden men det bevisar väl bara att det som jag, tillsammans med massa andra, säger måste sägas högt och ofta.

Varför är vissa så rädda för ordet feminist tror du?
– Folk förknippar väl det med manshat, som för övrigt är det sämsta ordet i ordlistan. Om det ens finns i ordlistan. Manshat skadar ingen i verkliga livet, däremot gör kvinnohat det. Samma sak med rasism. Rasism mot vita finns inte. Varför skulle jag som vit sitta och gråta över att rasifierade kvinnor framför allt höjer sina röster? Det är någonting jag lärt mig på senaste tiden. Det finns andra utsatta i samhället som vill ta plats och vita män är inte en utsatt grupp. Jag antar att folk är rädda för tjocka feminister med hår under armarna eftersom det är väldigt "okvinnligt" och inte accepterat i samhället som att det skulle vara någonting dåligt. En feminist kan se ut precis hur som helst.

Är det du själv som sköter din Facebook, du låter så personlig mot fans?
– Delvis. Jag är mest aktiv på Instagram och Twitter eftersom jag personligen tycker det är lättast att kommunicera med folk som följer mig där. Jag tycker det är kul att få höra vad folk tycker om min musik, när dom ger mig feedback och beröm eller helt enkelt önskar mig en bra dag. Det ger mig så mycket och då vill jag ge tillbaka! Jag tycker det känns som att artister som är aktiva på sociala medier ofta visar uppen mer mänsklig sida av sig själva.

Vad betyder Instagram för dig?
– Det är enligt mig det absolut bästa sättet att nå ut till sina fans på. Kanske för att jag har mest följare där! Men vad säger mer än en bild?

Tycker du att man som känd artist har ett ansvar att hjälpa till och påverka i samhället?
– En artists ansvar är att underhålla. Det ger en enorm publik som alltid kommer vara lojal och lyssna på dig. Om du då kan få in åsikter i texterna är det hur bra som helst och om du inte vill sjunga om det så har du som sagt din lojala publik att vända dig till om du fortfarande vill prata om något om du anser är viktigt. Jag önskar att fler artister gjorde det. Man kan påverka mer än man tror.

Har du någon egen stor förebild?
– Beyoncé alla dagar i veckan. Hon är bäst på precis alla möjliga sätt.

Hur har ditt år varit i övrigt?
– Händelserikt, storartat, makalöst, otroligt och nästan lite overkligt. Jag har fått göra så sjukt roliga saker och något som gör mig ännu mer exalterad är att jag vet att 2015 kommer bli crazy bananas.

Finns det något som känts jobbigt eller överväldigande?
– Inte än, i alla fall. Allt jag gör är så himla kul. Jag är otroligt tacksam över allt jag får uppleva. Det är jag verkligen. 

Du är i USA nu, är det landet du erövrar nästa år?
– Yes!

Vad är de största skillnaderna mellan LA och Stockholm?
– Att du måste ta bil överallt. Det är faktiskt något jag stör mig extremt mycket på. Det är omöjligt att ta sig runt utan bil. Sen är ju vädret i LA alltid en blessing. Folk är väldigt framåt och oblyga i USA medan svenskarna är lite mer tillbakadragna, dock mer genuina.

Hur ser planerna ut för nästa år då?
– Släppa en EP och ett album samt ta över världen!

Så här i efterhand, tror du det är bra att allt tog fart för dig först nu, och att du inte blev en barnstjärna efter din medverkan i Talang när du var tio?
– Jag tror inte det hade spelat så stor roll idag. För det första är är det ganska svårt att bli en barnstjärna i Sverige eftersom Disney inte är så stort men folk hade nog haft samma uppfattning om mig och min musik. Jag är ändå väldigt glad över att jag väntade. Kanske är det svårt att ta en 10-åring seriöst.

Till sist, vad har du för nyårslöfte?
– Att rock 'n' rolla hela året ut och att försöka sova lite mer!

GAFFAs motivering:

"The Knife kan sätta fingret på genusfrågan, Mattias Alkberg kan häckla regeringen. Fint, men när Zara Larsson pratar om objektifiering och ger en halv miljon Instagram-följare "8 tips till killar för att inte våldta" gör hon skillnad. Få beslutsfattare är i närheten av den här positionen – få kan så snyggt och rakt på sak prata direkt med folket. Att Zara Larsson med den självklarheten sprider sunt förnuft är en ynnest. Därför är hon också nummer 1 i vår bok."

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA