x

De blir stora 2015 – del 1

De blir stora 2015 – del 1

Kristin Amparo

Vem är det?

Stockholmskan har levt på musiken sedan 2006 men det stora publika genombrottet började komma under förra året. Hon har tidigare varit med i tv-programmet X Factor, gjort musik med Cleo och hörts i hitlåten Din Soldat tillsammans med Albin.

Varför skulle du gilla henne?

Om du uppskattar en riktigt bra sångröst som allt som oftast hittar till de intressanta hitlåtarna, då bör du håll koll på Kristin. Jazz, soul och afrobreat ligger henne nära.

Vad kan vi förvänta oss?

Medverkar under våren i Melodifestivalen. Låten I See You beskrivs som intim och enkelt arrangerad, där förhoppningen är tårar.

Zhala

Vem är det?

Zhala Rifat har vandrat runt i mångas medvetande ett par år. Redan 2012 släpptes singeln Slippin Around och förra året framträdde hon tillsammans med sin skivbolagsboss Robyn på Grammisgalan.

Varför skulle du gilla henne?

För dig som gillar såväl repetitiv dansmusik som experimentell pop, feta basgångar och catchiga refränger. Tänk rymd, LSD och kaos förpackat i popmusik.

Vad kan vi förvänta oss?

Efter EP-släppet Prophet under förra året kommer så äntligen fullängdsdebuten i mars. Efter det väntar promotion och turnerande, vi skulle inte bli förvånade av att se henne i diverse sammanhang med Robyn.

Sabina Ddumba

Vem är det?

Den 20-åriga sångerskan har redan hunnit med att turnera med akter som Jenny Wilson och Ansiktet. Hon har dessutom varit med i TV-programmet X Factor och där hyllats av Axwell.

Varför skulle du gilla henne?

På singeln Scarred For Life, från tidigt under 2014, visade Sabina Ddumba prov på varför hon ansetts lovande sen 14-årsålder. Med sin djupa soulfyllda stämma kan hon sätta vilka hjärtan som helst i brand.

Vad kan vi förvänta oss?

Ingen artist som gillar att stressa. En singel under 2014 och än så länge bara en singel klar för 2015. Vi kan förvänta oss den i februari – sen hoppas vi på mycket mer.

XOV

Vem är det?

Damian Ardestani är uppvuxen i Tensta, Stockholm, men spenderar nu sin tid i studios i LA. Perez Hilton har bloggat om honom och Lorde valde att ha med honom på sin Hunger Games-platta.

Varför skulle du gilla honom?

En artist och ett sound för dig som är svag för mörk pop med tydliga R&B- och soulvibbar. Där låtarna har texter som river tag och produktionen är sådär ruskigt väloljad och ljudbilden supersnygg.

Vad kan vi förvänta oss?

Släpper EP:n Lucifer 14:e januari och kommer antagligen turnera lite i samband med det. Fullängdsdebuten är sedan att vänta innan, eller under, sommaren.

Rosh

Vem är det?

Nyköpingsbördiga Roshanack "Rosh" Anoushe är inte mer än 18 år men har redan hunnit med att medverka på Ison & Filles senaste skiva och Linda Piras Knäpper Mina Fingrar Remix.

Varför skulle du gilla henne?

Är du ett fan av den senaste vågen av svensk hiphop passar Rosh dig som handen i handsken. Snabb i munnen och med snillrika texter glider Roro in och sprider hot och oro, som hon tidigare rappat.

Vad kan vi förvänta oss?

I februari släpper hon sin debut-EP Svart Diamant som producerats av Mack Beats. Under våren är hon dessutom ute på turné med bland andra Petter och Ison & Fille.

Dotter

Vem är det?

Bakom artistnamnet gömmer sig 27 år gamla Johanna Jansson, ursprungligen från Falun men huserar numer i Stockholm.

Varför skulle du gilla henne?

Är du svag för brittiska sångerskor á la Duffy eller Borlänges egna Miss Li? Då lär du också uppskatta Dotter. Det handlar om svulstig radiopop med refränger som sätter sig direkt. Du kommer närmast garanterat sjunga med vid andra genomlyssningen.

Vad kan vi förvänta oss?

Efter singelsläppet My Flower, som redan spelats flitigt på radion, kommer i vår ett EP-släpp. Ett datum är inte satt ännu, men vi tippar på att ni inte behöver vänta allt för länge.

Kolla in del 2 här.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA