x

Lovande svensk festival i konkurs

Lovande svensk festival i konkurs

Under ett halvår har Umeåfestivalen UxU försökt rädda ekonomin utan att få fram en lösning, skriver Västerbottennytt. Nu ansöker man om konkurs.

– Vi är självklart ledsna över att inte kunna fullfölja våra åtaganden mot våra leverantörer, det här var verkligen inte något som funnits med i vårt scenario för upplösningen av festivalen. Vi vill verkligen be alla om ursäkt som nu drabbas av föreningens konkurs, säger initiativtagaren Victor Hillebjörk i ett pressutskick, skriver Västerbottennytt.

UxU var en co-founded festival. Dess längd, storlek, antal scener och vilka artister som kom avgjordes i hur mycket pengar man drog in från publikens biljetter. Var man en modig köpare som skaffade biljett redan nu i begynnelsen kunde man titulera sig som "medgrundare" och fick vissa VIP-förmåner.

Trots det som nu sker är arrangörerna bakom U x U övertygade om att idéerna kring festivalen är rätt på lång sikt.

– Nyckelaktörer bland våra sponsorer har gett utfästelser om fortsatt samarbete ifall det blir fler U x U-festivaler. Tyvärr har det från den offentliga sektorn ännu inte lämnats några definitiva besked om stöd för att gå vidare. Vi inväntar beslut kring detta för att kunna värdera möjligheterna att gå vidare, säger Victor Hillebjörk i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi känner en stark övertygelse om att Umeå som musikstad skulle ha glädje av en festival som U x U i ett längre perspektiv. Med fortsatt stöd från sponsorer, Umeå Kommun och framför allt från publiken är vi beredda att gå vidare och jobba för att fler festivaler ska kunna äga rum.

Förra årets festival bjöd på storheter som Phoenix, Laleh, Thurston Moore med flera. Kolla in Amanda Nilssons bildspecial från UxU.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA