Tove Lo: ''Det fick jag stränga tillsägelser för''

Tove Lo: ''Det fick jag stränga tillsägelser för''

Fick GAFFA-Priset för Årets genombrott

Grattis till GAFFA-Priset!

– Tack, det känns fantastiskt kul! Jag är inte van vid priser direkt, så det känns väldigt bra att få det när jag slitit med något jag brinner för.

Vad vill du säga till GAFFAs läsare som röstat fram dig?

– Ett stort tack för att ni är bäst och gör så att jag får känna mig så här stolt.

Hinner du med att träffa några fans med allt ditt resande och jobbande?

– Ja, jag får faktiskt till det då och då. Jag kikar ofta ut efter gig och då träffar jag alltid ett gäng. Och om någon känner igen mig på gatan stannar jag alltid och snackar eller tar en bild. Sen blir det också en del meet & greets i USA, men det blir inte lika personligt då. Det blir ofta lite för hetsigt liksom.

Hur har året som gått varit?

– Det har varit mitt intensivaste och overkligaste år hittills. Jag har tappat allt vad tidsbegrepp heter och fattar knappt hur mycket jag fått se och vara med om. Höjdpunkterna har helt klart varit att skriva färdigt och släppa min första platta. Och att ha fått göra min första headline-turné. Det är magiskt att stå framför 1 500 personer som skriker med i mina låtar.

Har framgången du varit med om på något sätt varit jobbig?

– Ja, som med allt annat kommer det uppoffringar. De höga kraven från alla håll och kanter är det svåraste. Det är många, både privat och inom branschen, som vill ha mycket av en och det är svårt att vänja sig vid att vad, eller hur, jag än gör kommer folk bli besvikna på att det inte är nog. Då måste man lära sig att stänga av och tänka "jag är bara en person och jag kan inte vara fucking bäst varje dag".

Din låt Habits – Stay High har tangerat Neneh Cherrys Billboard-rekord för en svensk kvinnlig soloartist och du är den svenska artist under 2000-talet som, med din tredjeplats, tagit sig högst upp på listan, vad betyder listframgångarna för dig?

– Det känns ju helt sjukt. Jag vill inte stirra mig blind på siffror men det betyder ändå mycket för mig. Placeringen i sig betyder ju att min musik blivit hörd och omtyckt av väldigt många människor. Men att min musik nått framgångar i USA känns stort mest för att det är ett så stort land.

Du är ute på turné som supportakt till Katy Perry, hur är det?

– Ja, vi har precis kommit igång och det finns fan inte mycket som kan jämföras med att stå på en så stor scen. Det är verkligen sjukt mäktigt! Och hennes fans har varit väldigt fina mot mig, vilket är kul.

Har du haft någon kontakt med Katy Perry personligen?

– Hon kom förbi och snackade lite innan första gigget. Hon var asskön, så den nervositet som fanns sen innan försvann snabbt. 

Har det hänt något spännande under turnén som du vill dela med dig av?

– Hela situationen är så spännande, i och med att det är en så stor produktion. All rekvisita är helt enorm. En lite pinsam grej gjorde jag däremot ... Katy har en del i sin show där dansarna gör ett Cats-liknande nummer och leker runt i jättestora kattleksaker. Jag kröp in i en sådan bakom scenen andra dagen på turnén, jag kunde inte hålla mig. Det fick jag stränga tillsägelser för, haha.

Du medverkar också på soundtracket till senaste filmen i Hunger Games-serien, hur gick det till?

– Lorde mejlade mig och frågade om jag ville skriva något. Då låste jag in mig i en vecka och skrev och producerade. Sen skickade jag lite nervöst iväg det till henne, men som tur var så älskade hon låten.

Vad händer under 2015?

– Det är turné, turné, turné och att skriva ny musik som gäller.

Är du redan nu igång och skriver?

– Jag har börjat och jag har massa idéer. Men eftersom min röst är så dålig just nu kan jag inte göra något av idéerna. Så jag längtar som fan tills jag kan sluta vara så här försiktig.

Du har tidigare skrivit en del till andra artister också, är det något du vill fortsätta med?

– Ja, jag fortsätter att skriva till andra så mycket som jag hinner, det är skitkul. Och jag har en del grejer på gång men vill inte prata om det förrän allt är klart och det är släppt. Det kan hända så mycket på vägen.

Tror du att 2015 kan toppa ditt 2014?

– Oj ... ja, kanske. Om turnera blir så kul som jag tror är det mycket möjligt.

Det finns inget som måste hända för att det ska vara möjligt?

– Jag vet inte, haha. Det jag har framför mig är redan lovande. Men jo, om jag fick spela in en musikvideo utan några som helst begränsningar.

Till sist, vad har du för nyårslöfte?

– Att försöka komma ihåg att ingen dör för att det inte blir som jag tänkt mig. Och att se till att stanna upp och ta in allt som händer. Det är lätt att glömma.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA