x

”Att trasha hotellrum det lämnar vi till nya band”

”Att trasha hotellrum det lämnar vi till nya band”

GAFFA-Priset: Årets hårdrock/metal: Siren Charms.
Intervju med Anders Fridén.

Grattis till GAFFA-Priset!
– Tack! Det känns kul eftersom det är läsare som röstat fram oss, då betyder det ju verkligen någonting. Samtidigt som jag tycker det är lustigt och ironiskt eftersom vi blev totalsågade i er tidning. Faktum är att vi inte fått en sån sågning på väldigt, väldigt länge. Sen är det inget som förändrar vårt sätt eller gör att vi ser annorlunda på vår musik men det är lustigt hur olika folk ser på saker.

Vad vill du säga till GAFFAs läsare som har röstat fram er?
– Ett stort tack såklart, det är de som verkligen betyder någonting. De som köper våra skivor, som lyssnar på vår musik och kommer på våra konserter. Det hade inte varit kul att stå och harva i en replokal i alla dessa år för att spela för tomma lokaler, så de betyder otroligt mycket. Man skulle vilja tacka var och en av dem, gå fram och skaka hand med var och en. Det betyder mer än vad folk förstår, man tar det inte blasé utan det känns grymt.

Hur tycker du att året som gått har varit?
Det har varit både jävligt lugnt och väldigt intensivt. Det började intensivt när skivan skulle mixas, sen blev det lugnt till dess att skivan släpptes. Efter det har det varit fullt ställ. Men sommaren var grym, det var första sommaren som vi var hemma på säkert 15 år. Vi har alltid varit ute på festivaler och liknande, men i år kunde vi ägna den lite mer åt oss själva. Semestra utan att tänka på att man är en del av det här bandet.

Har du något minne från året som sticker ut lite extra?
– Ska man se till bandet var det spelningen vi gjorde hemma i Göteborg, i Scandinavium. Det var helt fantastiskt. Helt slutsålt och folk var grymma. Allting kändes som att det klaffade och det var så skönt att kunna dokumentera den spelningen för att göra till liveplatta. Och det hemma i Göteborg, där vi förr spelade i små lokaler, spelar vi nu på det näst största stället i stan … Nästa steg är väl Ullevi och det är ju utomhus. Så det här var det största vi kunde göra inomhus, det var skithäftigt. Nästan så att man kunde sluta efter det, och absolut något som stack ut.

Ni firar i år 25 år som band, hur har ni behållit glöden så länge?
– För jävligt många år sedan så gick jag och ett gäng snubbar runt i Göteborg, köpte plattor och gick på konserter. Sen ville vi vara en del av det, vi älskade musiken så mycket att vi ville vara en del av scenen och började spela. Den känslan finns fortfarande kvar, vi älskar verkligen det vi håller på med. Fan, det är helt sjukt att man kan hålla på och åka jorden runt, spela och beröra människor på alla möjliga sätt. Det skulle vara så jävla enkelt att falla tillbaka i en slentrian och ta det med en axelryckning, men det är så mycket mer än så. Det var min hobby som blev mitt jobb som fortfarande är min hobby.

Du är själv pappa, vad säger era familjer om allt flängande runt världen?
– De är väl vana, sen tycker väl inte alltid barnen att det är jättekul att pappa ska åka igen. Men samtidigt är jag väldigt mycket med dem när jag är hemma. Vi har väl hittat ett sätt som fungerar, våra respektive är med på vad som gäller och barnen är födda in i det. Hade man börjat idag och det hade varit så här intensivt hade det nog blivit svårt. 

Läser du god natt-sagor via Skype?
– Haha, nej, det har jag inte gjort än. Men det blir mycket Skype-samtal såklart. Sen är det ju så att barnens liv fortsätter trots att vi åker bort och om jag ska vara ärlig tror jag att vi kanske saknar de mer än vad de saknar oss. De har sin skola, sina polare och leksaker. Så när man skajpar med dem kan det bli att man påminner om att man är borta. Men allt är ju lättare idag. När vi började turnera var det telefonkiosk som gällde, med telefonkort där man fick skrapa fram sekunder och minuter.

Hur mycket rockstjärnor är ni nuförtiden när ni turnerar då?
– Det ska du inte fråga oss om, haha. Vi har inga jättestora excesser, men det beror lite på vad du menar med rockstjärnor också … föra ett jävla liv med hög hatt och en Jack Daniels-flaska i näven eller? 

Ja, men lite så … typ, när trashade ni ett hotellrum sist?
– Sånt tycker jag är onödigt. Det är pengar i sjön. Då lägger jag dem hellre på pyro ... vilket i och för sig också är pengar i sjön. Haha. Men alla av oss har ett intresse för mat och dryck så vi brukar gå ut och leta efter gruvor. Sen är det klart att det är fester och man har lärt känna folk överallt, så det blir mycket sånt. Men att trasha hotellrum det lämnar vi till nya band som tycker sånt är viktigt.

Hur ser planerna ut för er 2015?
– Det är bara spela, spela, spela. Vi har januari ledigt men sen kör vi hela året. Vi kan inte säga än vart vi ska för det är andra människor högre upp som bestämmer när vi får säga sånt, men det är fullt upp med turné.

Till sist, vad har du för nyårslöfte?
– Jag gillar ju inte nyårslöften alls, de är bara till för att brytas. Jag brukar inte ha några själv men jag vet ju alla andra som brukar lova att träna lite mer eller så … jag har inga nyårslöften, ärligt talat ... Jag ska köpa precis lika mycket skivor, film och tv-spel som jag gjort det här året.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA