x

Hozier: "Jag har gått från loftet till scenen på nolltid"

Hozier: "Jag har gått från loftet till scenen på nolltid"

 

Du har garanterat hört den. Take Me To Church, låten med själfull sång och dystert arrangemang som i skrivande stund är nummer ett på Spotifys globala topplista.

– Det är den första låten som jag givit ut, berättar Andrew Hozier-Byrne, mer känd som endast Hozier.

Men under året har det blivit både ytterligare en EP och ett fullängdsalbum från killen som hoppade av college för att lägga all tid i studion och skicka demos till skivbolag.

– Jag kände att om jag fullföljt de fyra åren på skolan så hade jag varit fyra år längre ifrån att göra det egentligen vill göra, säger Hozier som har växt upp i en musikerfamilj med mycket blues omkring sig. Också textmässigt är blues en inspirationskälla, liksom irländsk folkmusik och poeter som Oscar Wilde. I bluesen är det särskilt berättande i bilder som inspirerar. Om superhitten Take Me To Church, säger han:

– Vi gick på känslan av råhet i låten. Jag spelade in sången på mitt loft klockan två-tre på natten. Den har en annan stil än mycket annat, men annars vet jag inte varför folk har tyckt om den så mycket. Jag har haft väldigt mycket tur.

Tur eller ej, det har krävt mycket arbete och frågar man Hozier vad som är planen för 2015 kan ha snabbt ge en detaljerad översikt över var han kommer befinna sig fram till nästa jul.

– Jag gillar att stå på scenen men jag måste fortfarande vänja mig vid det. Utvecklingskurvan det senaste året har varit så brant att jag har gått från loftet till scenen på nolltid.

Plötsligt skulle irländaren gå från att bara hålla reda på sig själv till att stå på scen med ett helt band. Men nu har Hozier målet klart framåt: att skapa musik som får människor att känna det samma som han själv gör när han lyssnar på sin favoritmusik.

– Jag älskar ödödligheten i musik. Jag lyssnar på musik som gjordes för 100 år sedan, och jag kan relatera till den. Jag hade älskat om folk fortsatte att lyssna på min musik om 100 år!

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA