x

"Det är tabu att drömma stort i Sverige"

"Det är tabu att drömma stort i Sverige"

 

Livet har precis kraschat och han har ingenstans att bo. Det är 20 grader kallt i januari när Damian Ardestani flyttar ut till en dåligt isolerad stuga. Det är där han sätter ord på de konflikter som ligger bakom honom och den ilska som brinner i bröstet. Resultatet blir låten Lucifer, som sedan dess har definierat hela hans artistskap.

– Den förste som tyckte om låten var Max Martin. Han hade hört den och hörde av sig och ville verkligen träffa mig. På den tiden visste jag att det var den här typen av mörk musik jag ville göra, men jag höll också på med skit vid sidan om. Så när han sa att låten är värsta hiten och att det är precis det här jag bör fokusera på så slutade jag med allt annat.

Sedan dess har det öppnats många dörrar. Efter att Lorde upptäckt XOV:s musik valdes låten Animal ut att vara med på Hunger Games-soundtracket, men det blir först nu med EP:n Boys Don't Cry som han får visa vem han verkligen är. 

Allt är svart och vitt

Under de senaste åren har han pendlat mellan Stockholms skärgård och Los Angeles – mellan lugnt strövande i naturen till pompösa galor. Kontraster som förs vidare till artistskapet. Från fönstret i den stuga där låtarna skrivits ligger naturen lugn och vilande. Han beskriver sitt artistskap som 70 procent musik, resten är allt runtom, som mode och foto. Alla bilder han lägger ut är svartvita och kläderna han bär alltid lika så.

– Det är mitt liv och min vardag och jag vill dra in lyssnaren i min konstnärliga värld. Den är svartvit, men samtidigt skön. Det har inte bara att göra med mörkret jag bör inom mig, mest av allt gillar jag det enkla.

Stora drömmar

Om det i Sverige är enkelt att hålla fötterna på jorden är det skönt att på deltid låta dem vila i den mentala poolen i Los Angeles. Precis som många andra svenska artister är det också där som musiken först har blivit uppmärksammad.

– Det är tabu att drömma stort i Sverige, människor tycker att du är naiv, även om det håller på att förändras. Men där kände jag direkt att jag passade in i mentaliteten. Jag vill bli framgångsrik och lyckas, det är inte konstigare än så.

Vad drömmer du om just nu?

– Jag vill vinna en amerikansk Grammy.VEM? Damian Ardestani är 29 år och gör musik under artistnamnet XOV, vilket betyder puss och kram V (han kallade sig tidigare bara för V).

VAD? Gör mörk hiphop-influerad elektronisk pop och har jämförts med den kanadensiske artisten The Weeknd. 14 januari släpper han sin debut-EP Boys Don't Cry och han deltog med låten Animal i höstas på det samlingsalbum till filmserien Hunger Games tredje del Mockingjay som Lorde satt ihop.

VAR? Flyttade till Sverige från Iran vid ett års ålder. Pendlar regelbundet mellan Stockholms skärgård, studion på Mariatorget och Los Angeles.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA